Küsimus nr 6021

Mari-Liis küsis (15. okt 2012)
Tere!

Murdsin üle-eelmisel talvel kukkudes kolm ülemist esihammast pooleks, st ~pool iga hamba kroonist murdus ära. Keskmisel hambal oli murd vahetult närvi peal, ning hammas ise loksus õrnalt, teised kaks hammast pääsesid kergemini. Käisin järgmisel päeval arsti juures, hambad ehitati ülesse (kuidas ja millega täpselt ei mäleta, kuna šokk oli veel tugev ning foobia tõttu ma ringi ei vaata), tean vaid seda, et "võlts" osad on kinnitatud otseselt oma hammaste külge.

Nüüd on aga probleem: esiteks on kunstosad hammastest värvunud ebameeldivalt kollaseks, eeldan et põhjuseks on kohvi joomine. Kõige vasakpoolsel hambal on hakanud murenema see osa, kus võltshamba "plastik" on hambale määritud, st siis peaaegu igemepiirilt, kuid ka see näeb inetu välja. Kõige rohkem häirib aga väga suur temperatuuritundlikus keskmisel, nö õnnetul hambal. Samuti ei julge seda suupoolt hammustamiseks kasutada, kuna vahepeal on valus ning kardan, et hammas võib ära murduda. Hammas enam ei loksu muidu, jäi 2 nädalaga kinni.

Nüüd on mure- mida tuleks edasi ette võtta, kas on midagi, millega saaks (tudengieelarvest) hammaste välimust ja temperatuuritaluvust parandada?
Kristo Ivanov vastas (2012-10-18 13:23)
Tere!

Tänud küsimuse eest. Arvestades Teie poolt kirjeldatud varasemat traumat, peaksin kindlasti asjakohaseks teha kindlaks, kas hambad on tänaseks päevaks endiselt vitaalsed ehk elus. Ei ole harvad juhused, kus pärast tugevat traumat hammas aja jooksul nö sureb, selle tulemusena hamba sees olev närvi-ja veresoonte kogum kärbub ning hakkab lihtsalt öeldes roiskuma. Viimase protsessi puhul hakkavad hamba juurekanali süsteemis vohama bakterid ning need omakorda tekitavad hambasse ja hammast ümbritsevasse lõualuusse põletiku. Võimaliku põletiku diagnoosi kinnitamise/ümberlükkamisega tegeleb arst.

Võimalusi on mitmeid, alustades hammaste taastamisega täiskeraamilisi kroone kasutades (mida ise soovitan sellistel puhkudel kõige soojemalt) lõpetades täidistega taastamisega. Kroonide miinuseks tudengi puhul kallim hind, plussiks hea esteetika ning vastupidavus. Mis tahes muud odavamad alternatiivid hammaste taastamiseks võivad pikemas perspektiivis osutuda hoopis kallimaks, kuna täidiste eluiga ei ole nii pikk kui kroonidel. Samuti on krooni heaks omaduseks ka hamba kaitsimine ehk siis viib miinimumini riski hamba ja juure murdumiseks.

Kuna ei ole Teid ise näinud, siis ainuüksi kirjelduse teel raske konkreetsemast raviplaanist rääkida. Võimalik, et hammaste taastamisele peab eelnema veel juureravi ning hambaköntide taastamine tihvtidega, tagamaks maksimaalset tugevust ja vastupidavust pikemas perspektiivis.

Alljärgneval lingil klikates näete analoogset 4 esihamba taastamist esteetiliste keraamiliste kroonidega. Valige sealt pilt "pt. 9."
http://www.fhk.ee/ee/galeriide-nimekiri/tehtud-too...



Loodan, et saate hirmust hambaravi ees üle ning leiate võimalikult kiirelt võimaluse hambaarsti külastada. Mida varem probleemi lahendamisega alustada, seda rohkem on erinevaid alternatiive ravi teostamiseks.


Tervitustega,
dr.Kristo Ivanov
Foorumi hambakliinik
Kristo Ivanov Kristo Ivanov, hambaarst

Kristo Ivanov töötab Nordic Hambakliinik peaarstina ning SA TÜ Kliinikumi arst-õppejõuna hambaravi erialal. Lõpetanud TÜ arstiteaduskonna, spetsialiseerunud restauratiivse hambaravi eriarstiks ning hetkel PhD kraad omandamisel

Seotud asutustega:
· Nordic Hambakliinik Laeva 2 (Navigatori Ärimaja, V korrus), Tallinn
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.