Küsimus nr 5999

Katre küsis (1. okt 2012)
Kas see on normaalne, kui peale krooni tsementeerimist jääb hamba ümbert ige lillaka värvusega või ma peaks tundma muret ja kontsulteerima arstiga? Krooni paigaldamisest on möödas viis päeva.

Kena päeva!
Kristo Ivanov vastas (2012-10-04 10:24)
Tere Katre!

Tänud küsimuse eest. Variante on mitmeid:

*Esimene ja kõige tõenäolisem - krooni asetamisest on möödas liiga vähe aega ning nt ajutisest kroonist on ige ehk jäänud mingil põhjusel põletikuliseks ning nende nähtude taandumine võtab veel veidi aega.

*Teine variant, kui ajutist krooni ei olnud. Krooni tsementeerimisel ja tsemendijääkide eemaldamisel, saab ige tahes-tahtmata mõnikord mõningase trauma ning võtab jällegi natukene aega, kui taastub normaalne igeme värvus, tekstuur ja kuju krooni ümber.

*Kolmas variant - tsemendijäägid on jäänud mingil põhjusel korralikult eemaldamata krooni ja hamba ühenduskohalt igemeservast ning need tekitavad seal põletikureaktsiooni.

*Neljas variant - devitaalne ehk surnud ja värvimuutnud hammas. Krooni preparatsioon ehk piirid ei ulatu piisavalt igemeservani ning tume hammas annab igeme alt ebamäärase ning mitte-esteetilise kuma.

*Viies variant - metallokeraamiline kroon. Peamine metallokeraamilise krooniga kaasnev probleem - igemejoone taandumisel või ebapiisava preparatsiooni tõttu ebaesteetiline metallikuma krooni ja hamba üleminekukohas.

Soovitan oodata 2 nädalat, kui jääb miskit häirima, pöörduda raviarsti vastuvõtule välistamaks/kinnitamaks eelpool toodud variandid. Viienda variandi puhul kahjuks midagi suurt teha ei ole, kui ehk ainult krooni väljavahetamine kahjuks, kui tõesti Teid väga häirima see jääb ning juhul, kui kroon on esihammaste piirkonnas.

Üldiselt tänapäevase restauratiivse hambaravi eesmärk ei ole tagada mitte ainuüüksi funktsionaalset, vaid suures osas ka esteetilist hambaravi. Kuid usun, et igeme värvus ja tekstuur taastuvad ilusasti ning muretsemiseks põhjust ei ole.

Tervitan ja soovin head tervist,
dr. Kristo Ivanov
Foorumi hambakliinik
Kristo Ivanov Kristo Ivanov, hambaarst

Kristo Ivanov töötab Nordic Hambakliinik peaarstina ning SA TÜ Kliinikumi arst-õppejõuna hambaravi erialal. Lõpetanud TÜ arstiteaduskonna, spetsialiseerunud restauratiivse hambaravi eriarstiks ning hetkel PhD kraad omandamisel

Seotud asutustega:
· Nordic Hambakliinik Laeva 2 (Navigatori Ärimaja, V korrus), Tallinn
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.