Küsimus nr 5841

Marina küsis (28. märts 2012)
Tere,
Minul on selline küsimus miks breketid nii kallid on?
Need pannakse 10 minutiga, on metallist asjandused ja maksab alates 350 eur. Siis küsiks miks pingutamine läheb aastas üle 400 eur? See pingutamine on jällegi 5-10 minuti töö. See kõik tundub nii arusaamatu. Ja kuskilt ei leia seletust miks see nii kallis on. Kas pannakse otsa meeletud summad? Selleks et lapse hambad suhu ära mahuks peab välja käima kokku siis ligi 700 eur (ja jutt ainult ühest hambakaarest ja kõige odavam koht, kus tegu siis SA-ga) Tahaks mingitki põhjendust miks sellised hinnad. Lihtsalt valus on maksta 30 eurot 5 minuti eest - breketite pingutamine? Tänades, Marina
Triin Jagomägi vastas (2012-04-02 10:29)
1. Ortodondid ja hambakliinikud ei valmista breketeid ise, neid ei valmistata ka Eestis. Need tuleb sisse osta samade hindadega mis mujal maailmas. Breketid on kallid, kuna nad ei ole ainult metallitükk vaid iga konkreetne breket on disainitud konkreetsele hambale ja breketi sees on olemas igale hambale vastav kalle, paine jne. Breketie disainimine on väga teadusmahukas.

2. Breketite kleepimine võib tunduda lihtne, kuna arst on seda õppinud ja harjutanud aastaid. Enne iga ravi algust eelneb patsiendi põhjalik uurimine, materjalide analüüs ja raviplaani koostamine. Raviplaani koostamise eelduseks on see, et arst teab mida teeb. See omakorda on nõudnud 5 aastat hambaarstiks õppimist ja 3 aastat ortodontia residentuuri. Iga raviplaan on erinev ja breketid kleebitakse hammastele lähtuvalt konkreetsest raviplaanist. Kui raviplaani koostamisel ja breketite kleepimisel viga teha, siis on lõpptulemus midagi muud kui planeeritud. Raviplaani koostamise ja materjalide analüüsi patsient ei näe, aga sellele kulub palju arsti tööaega.

3. Aktiveerimised on erinevad. Kaarevahetuse käigus asetatakse suhu uus kaar, mis jälle ei ole tavaline metallitükk vaid kosmosetehnoloogiast hambaravisse toodud materjal, millel on kuju mälu ja mis on erineva jäikusega erinevate temperatuuride juures. Seda teadusmahuka tehnoloogiaga kaart ei tee ortodondid ise, seda ei tehta ka Eestis vaid hambakliinikud ostavad need materjalid.

4. Kui te nüüd kokku panete erinevate asjade maksumused: ruumide, ravitooli ja lisaseadmete maksumus, personali kulu, materjalide ja töö maksumus, siis ei tule teenuse hind odav.

Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa