Küsimus nr 5796

Martin küsis (6. märts 2012)
Tere!

Minu probleemiks on parempoolne risthambumus, väiksena kandsin hambaklambreid- tulemusteta. Käisin ka ortodondi vastuvõtul. Tema ütles, et lahenduseks oleks lõualuude operatsioon ning siis breketid. Olen aga ära otsustanud, et seda operatsiooni ma kunagi ei tee, liiga mahukas ning organism ei talu narkoosi. Minu küsimuseks oleks see, kas on võimalik puseriti hambad asendada krooni/tehishammastega. Mis võiks kujuneda maksumuseks? Iseenesest oleks vaja ainult esihambad ja kihva koha peale uut hammast. Arvan, et tulemus näeks mitmeid kordi parem välja kui praegu, isegi kui hammaste asendamisega 100 % sirget naeratust ei saa. Tahaks väga korralikult naeratada, pole seda teha saanud mitte kunagi.

Tänud ette.

Postitan ka pildid:

http://i43.tinypic.com/1e3y37.jpg
http://i43.tinypic.com/10nfjgx.jpg
http://i40.tinypic.com/33uzvjq.jpg
Triin Jagomägi vastas (2012-03-12 12:08)
Piltidele vaadates tundub küll et ortodontilise raviga saab esihambad kenasti ritta, sest esihammaste osas on risthambumus ainult ühe hamba ulatuses, ja selle hamba väljatoomine ei ole tänapäeval ortodontidele mingi probleem. Tagumiste hammaste asendit peab kindlasti analüüsima, aga on olemas ka seisukoht, et täiskasvanute risthambumust paari hamba ulatuses ei pea korrigeerima, kui see just eelnevalt ei põhjusta probleeme. Kui lõualuu funktsioneerib õigesti, siis ei pea ilmtingimata lõikust tegema. Breketeid on vaja kanda mõlemas hambakaares ja kindlasti saate ilusa naeratuse. Proteesimise peale selle hambumusega küll mõelda ei tasu.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa