Küsimus nr 5705

Luule küsis (28. jaan 2012)
Tere!
Minu hambad ravis terveks yks väga asjalik ja tark hambaarst 14-18aastat tagasi. Ka praegu on hammastel plommid terved, aga need tänapäevased parandusmaterjalid on parandatud hambad tundlikuks muutnud. Kuna alumine löualuu hakkas valutama nyyd hammaste pärast, siis läksin hambaarsti juurde, kus testiti hammaste tundlikkust. Selgus, et yhelt poolt on 5 hammast tundlikud ja arst ytles, et köik need 5 hammast tuleb lahti puurida, hambad suretada, närvid välja vötta ja siis uued plommid panna. Kas töesti tohib köikidel hammastel närvid suretada? Kui kaua suudavad surnud hambad suus pysida ja tööd teha? Missugused ohud on hammaste suretamisel? Kas hambad muutuvad sinisteks ja mustadeks?
Kas pole siis nyyd uusimaid materjale, mis ei muudaks hambad tundlikuks?
Ja miks ei vöi tänapäeval kasutada vanu hambaravi materjale?
Marek Vink vastas (2012-02-02 16:12)
Hammaste tundlikkuse põhjusi võib olla mitmeid, kuid nende ravi ei saa olla "suretamine". Samuti on tänapäevased materjalid märksa kvaliteetsemad, ega ole iseenesest tundlikkuse põhjustajad. Siinkohal saan ainult soovitada küsida teisest arvamust mujalt hambakliinikust, kus selgitataks välja probleemi põhjused ja tegeldaks nendega.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn