Küsimus nr 5644

Eliise küsis (6. dets 2011)
Tere! Mul on juba pikemat aega selline probleem, et üks lõualuu pool raksub närides. Väga häiriv, aga ei oska ka midagi peale hakata. Palun abi.
Kirsten Nigul vastas (2011-12-14 11:44)
Naksumine on tingitud alalõua liigese ketta ja alalõua erinevatest liikumistest. Alalaõualiigeses on ketas, mis peaks liikuma samas taktis alalõua liigutustega. Vahel nihkub ketas ette ja iga kord, kui alalõuga liigutada, hüppab alalõug kettale ja tagasi, sellest ka naksumine alalõua liigeses.
Põhjuseid alalõua ketta nihkumiseks on mitmeid, peamised neist on stress ja trauma, probleemi võivad süvendada hambumushäired. Naksumine iseenesest ravi ei vaja. Probleemide süvenemisel võivad naksumisele lisanduda muud sümptomid: liikumise piiratus ja valu. Sellistel juhtudel on näidustatud ka ravi. Ravi sõltub probleemi põhjusest. Sagedamini kasutatakse kapesid, mis aitavad mälumislihastel lõdvestuda. Abi on teatud juhtudel ka hambumusprobleemide ravimisest.
Kirsten Nigul Kirsten Nigul, ortodont

Töötab Kliinik 32-s ortodondina. Lõpetanud 1998.a Tartu Ülikooli. 2004. a sooritasin erialal eksami The Royal College of Surgeons of Edinburghi juures. Ta on Eesti Ortodontide Seltsi koolitusjuht, Euroopa Ortodontide Seltsi liige.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn