Küsimus nr 5629

Merle küsis (27. nov 2011)
Tere!
Umbes aasta tagasi hammustasin oma purihambast välja killu. Kuna kardan tõesti kohutavalt hambaarste, siis on mul siiani arsti juures käimata. Viimasel ajal on hakanud hammas söömise ajal valu tegema ja peaksin ikka arsti juurde minema.
Kardan arst kohe niiväga, et paljalt mõttest hambaarsti peale tulevad pisarad silma. Miks ma kardan, seda ma ei tea. Haiget on mulle mõned korrad tehtud (ükskord tehti tuimestussüst otse närvi, kuna teistmoodi ei mõjunud). Ilmselt kardan ka seda, et mul on väga piinlik arsti juures - sünnipäraselt puudub mul 5 hammast ning hambad suhteliselt puseriti. Ortodontiline ravi on jäänud pooleli (raseduse ajal võtsin brektid ära ja pole tagasi pannud) ning suus on sild, millele toetuvad puuduvad hambad. Ma kardan sellest ilma jääda, kuna puudu on esihambad.
Mis mind ees ootaks visiidil arsti juurde? Kas on olemas/kasutusel efektiivsemaid valuvaigisteid/rahusteid/lõõgasteid kui süst?
Tegelikult ma väga tahan endale korras ja ilusaid hambaid, aga hirm on meeletu.
Marek Vink vastas (2011-12-01 08:21)
Hirm on inimese mõtlemises kinni. Isikliku kogemuse põhjal rahustid erilist efekti hambaarstihirmu allasurumises ei anna. Hambaarstil käimisega tuleb mõttes lihtsalt leppida ja hambaarsti külastamisega tuleb taasalustada tasapisi nagu lapsega. Hambaarstiga tuleb selles osas lihtsalt eelnevalt kokku leppida..

Kui hammas juba valutab, siis tuleb kindlasti hambaarstile pöörduda. Tõenäoliselt vajab hammas juureraviprotseduuri, mis pole hambaarstihirmuga võitlemise seisukohalt just parim algus..

Ja kindlasti pole kunagi hilja kontrolli alla võtta kaariese põhjused, et uusi hambaauke ei tekiks ja juba olemasolevad suuremaks ei kasvaks.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.