Küsimus nr 5596

Kerli küsis (15. nov 2011)
2011. veebruaris paigaldati breketid (ees 6 ice breketit, külgedel metallbreketid) alumisele ja ülemisele hambakaarele. Lasin breketid paigaldada sooviga korrigeerida ülemiste esihammaste asendit (üks hammas oli mingil määral viltu). Praegu on esihambad üsna ilusad, kuid silmahamba ja selle kõrval paikneva hamba vahele on tekkinud oluliselt suurem vahe kui oli enne breketite paigaldamist.
Kuna breketite kandmine on osutunud oluliselt ebamugavaks, kui ma oskasin arvata (elastikud jne, mida tegelikult ei ole mul paraku võimalik kanda nii nagu peaks) ning kahtlen, kas kõiki ebamugavusi ette teades üldse oleksin selle protseduuri ette võtnud, olen kaalunud breketravi poolelijätmist. Pöördusin ka ühe teise ortodondi poole, kes ütles, et tulemus on üsna hea ning tema võtaks breketid varsti ära. Enda arst ütles, et aega läheb (ainult breketite kandmise aeg) 2,5a + retensiooniperiood.
Tahaksin teada, millised tagajärjed võivad kaasneda breketite eemaldamisega praeguses staadiumis (kas olukord võib minna hullemaks, kui enne oli; kuidas see üldse toimub, st breketeid ilmselt kohe eemaldada ei saa, sest hambad ju liiguvad) ning kas ravi poolelijätmine oleks väga ebamõistlik otsus? Kuna silmahamba ja kõrval paikneva hamba vaheline vahe ikkagi häirib, kas seda oleks võimalik korrigeerida mingil muul viisil, st ilma breketiteta.
tänan vastuse eest.
Triin Jagomägi vastas (2011-11-25 16:58)
Kui ravi pooleli jätta siis on üpris tõenäoline et hambad nihkuvad tagasi. Samas hambavahe sulgemine ei võta ortodontiliselt palju aega. Kuna te olete juba teinud ära nii palju tööd breketite kandmisel, siis võiks ikka alustatu lõpuni viia, sest kindlasti hiljem on kahju kui ravi pooleli jääb ja puseriti hambaid teid hiljem segavad. Peaaegu aasta on möödas ja te ise ka näete, et tulemus on paremaks länud. Rääkige palun veelkord oma arstiga ja arutage koos, et milline on progress olnud, ma kaldun arvama, et aktiivne raviaeg tuleb teil kindlasti lühem kui 2,5 aastat.
Retensiooniperiood aga ei ole enam üldse raske, sest hammaste taha kleebitakse peenike traat, mis välja ei paista ja mida peate ainult puhastama tavalise hambapesu ajal, lisaks on alguses ajutiselt kas retensiooniplaat või läbipaistev kape hammastel, aga selle kandmine ei ole enam üldse raske. Jõudu!
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa