Küsimus nr 5577

Kertu küsis (3. nov 2011)
Tere.
Olen 27 nädalat rase, kaks päeva tagasi hakkas valutama hammas, mis on saanud 6 kuud korralikku juureravi. Plomm mis hambale pandi lagunes nii öelda ära. Nüüd on jälle põletik all ja valu mis hetkel on, on lausa meeletu. Hammas ise on juba surnud. Valutav ja lagunev hammas asub vasakul pool all, ning on eelviimane hammas. Nüüd avastasin, et paremalt poolt on hakanud samamoodi eelviimane hammas lagunema. Küsimused siis oleksid sellised, et mida saaksin teha valu puhul, et kannatada homseni? Kas see on normaalne, et hammas mida pool aastat raviti hakkab jälle streikima? Kas pean olema mures, et hambad niimoodi lagunevad?
Suured tänud juba ette ära!
Reet Pallase vastas (2011-11-07 08:07)
Tere Kertu,

Küsimusest jääb kahjuks palju selgusetuks, aga püüan olukorda aimata. Kui hiljuti juureravi saanud hambal täidis ära lagunes, oli tegu tõenäoliselt ajutise täidisega ja selle hamba ravi oli pooleli jäänud. Kui täitmata juurekanalitega hambalt tuleb täidis ära ja juurekanalid satuvad kontakti suuõõnega, liiguvad mikroobid mööda juurekanaleid hamba juuretipu piirkonda ja nii areneb alati uuesti põletik. Juureravi peab sel juhul jälle alustama otsast peale.

Soovitan võimalusel enne lapse saamist kõik hambad järjest korda teha, sest:
1) lapse kõrvalt on selleks oluliselt raskem aega leida
2) põletikukolded oleks raseduse ajal mõistlik organismist likvideerida
3) iga lahtine auk sisaldab tohutut hulka nn "augutekitajaid" e. hambakaariest põhjustavaid mikroobe, mis kiirendavad ka kõigi teiste hammaste lagunemist
4) mõeldes lapsele - hambakaaries on nakkushaigus. Lapse suus ei ole sündides kaariest tekitavaid baktereid ja kui neid ei ole, ei saa hambaaugud tekkida. Tavaliselt saab laps need pisikud emalt-isalt või mõnelt hoidjalt, kes on lutti oma suus "puhastanud" või lapsega sama lusikat kasutanud. Kui kaariest tekitavaid baktereid on vanemate suus ohtralt, on oht last hambakaariesega nakatada kindlasti suurem.

Valu kannatada ei ole kindlasti mõistlik ka raseduse ajal. Vajadusel võib võtta valuvaigistit, näiteks Paratsetamooli.


Heade soovidega,

Reet Pallase
hambaarst
Kliinik 32
Reet Pallase Reet Pallase, hambaarst

Töötab Kliinik 32 hambaarstina, kelle valdkonnaks on hammaste ravi ja suukirurgia. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja alustanud residentuuris spetsialiseerumist suu-, näo- ja lõualuudekirurgiks.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.