Küsimus nr 5563

Margus küsis (24. okt 2011)
Olen 22 aastat vana ja mul on väga kehvad hambad. Mul oli kõik enamvähem kontrolli all, aga sõjavägi rikkus mu hambad ära. Too tasuta hambaarst ei saanud minuga midagi peale hakata, sest kaasasündinud hambaravi kartus on niivõrd äkiline. Arvan, et mind päästaks ainult üldanesteesia.
Probleemist siis rohkem: Arvan, et mul hetkel on tulemas 2 tarkusehammast ja mul 1 hammas hakkas millegipärast teist nii tugevalt suruma, et pm lõhkus ühe nedest ära ja teine on ka halvas seisus. Öösiti magan ainult 3 tundi valu tõttu, aga hambaarst on veel hirmutavam.
Tahaks teada tagajärgi paranduse hindu arvestades hetke konditsiooni ja kas on võimalik see ravi üldanesteesia all, sest ma arvan et minust ei ole patsienti teadvusel olles?
Reet Pallase vastas (2011-11-03 16:10)
Tere Margus,

Tänapäevane hambaravi juhindub valutu ravi põhimõtetest - ka tuimestussüst saab eelnevalt tuimestusgeeli kasutades põhjustada vähem ebamugavusi. Ja kui valu ei pea kartma, siis ju polegi, mille pärast muretseda!

Narkoosi nagu ka kõigi muude meditsiiniliste protseduuride puhul kehtib reegel, et protseduuri teostatakse, kui sellest saadav kasu ületab protseduuriga kaasnevad riskid. Tavaolukorras ei ole narkoos hambaraviks vajalik.

Narkoos võib vahel olla näidustatud laste hambaravis, kui ilma narkoosita ravimine osutub võimatuks ja lagunevad hambad kujutavad ohtu lapse tervisele. Narkoos võib olla näidustatud ka suuremate suukirurgiliste protseduuride puhul.

Täpsemaks konsultatsiooniks, ravi planeerimiseks ja selle maksumuse arvestamiseks soovitan pöörduda hambaarsti visiidile.

Heade soovidega,

Reet Pallase
hambaarst
Kliinik 32
Reet Pallase Reet Pallase, hambaarst

Töötab Kliinik 32 hambaarstina, kelle valdkonnaks on hammaste ravi ja suukirurgia. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja alustanud residentuuris spetsialiseerumist suu-, näo- ja lõualuudekirurgiks.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn