Küsimus nr 5474

Tiia küsis (18. aug 2011)
Tere! Tekkisid eelmine sügis suukuivuse sümtomid, sügelevad silmad, nina, nahk, kui rääkima hakkan tekib suhu piimvalge sülg. Korra raviti suuseent. Olen kõike proovinud, kuhu pean pöörduma.
Terje Altosaar vastas (2011-08-26 11:46)
Tere Tiia
Soovitan perearstiga leida lahendus. Tihti suukuivus on üks sümton paljudest ja sageli seotud süsteemsete haiguste, ravimite ja radioteraapiaga. Samuti põhjustab suukuivust suitsetamine, suu kaudu hingamine, paastumine, anorexia nervosa, labiilne diabeet, hormonaalsed põhjused, autoimmuunsed haigused , reumatoid artriit, masendus, halb toitumine, stress, pea ja kaela piirkonda saadud kiiritusravi. Suukuivust põhjustavad ravimirühmad on teatud südame- ja vererõhuravimid, sütostaatikumid, astmaravimid, antihistamiinid, psühhofarmakonid, parkinsonismi ravimid, uinutid ja lihaseid lõõgastavad ravimid.

Kui tegemist on ainult suukuivusega siis saab aidata teie hambaarst. Leevendust toovad ka nt.Oral Balance vedelik. Tegemist on niisutajaga, mis ka kaitseb suud. Leevendab kiiresti tõsiseid kuiva suu sümptomeid nagu põletav tunne suus, kuivad limaskestad, neelamis- ja rääkimisraskused, maitsetundlikkuse muutumine.

Suud niisutav geelina soovitan Oral-balance geeli mis tagab suus kestva niiskuse ja värskuse tunde. Kauakestev suuniiskuse asendaja pakkumaks leevendust "kuiva suu" probleemi puhul. Sisaldab spetsiaalseid niisutavaid komponente ja olulisi ensüümaineid.

Eriti oluline on ühte eelmainitud toodet kasutada öösel. Öösel ei tohi suu kuiv olla.




Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa