Küsimus nr 5468

Liis küsis (15. aug 2011)
Neli kuud tagasi võeti hammastelt breketid maha. Alumistele hammastele paigaldas ortodont nn traadi ja üleval hammastel kannan ära käivat plaati. Samas ma ei tea miks mulle ei pandud ülemistele hammastele reteinerit, mis oleks fikseeritud, sest mingil määral on kaks hammast nihkunud. Kaugelt seda tähele ei pane, kuid lähedalt saan ma ise aru küll. Ma ei teagi, kas peaks muretsema.
Momendil ehk olen sellega harjunud, sest ilmselt seda ilma breketiteta uuesti paika ei saa, kuna üks hammas on algusest peale suht jonnakas olnud. Kannan endiselt seda plaati, kuid ma ei tea, kas on oht, et see asi läheb veel hullemaks? Käin isegi iga kuu seda reteinerit pingutamas ja sättimas, et oleks korralikult pingul. Aga kuna üks hammas on kiskunud nii "kiiva", et ei lähe enam selle plaadi traadi pihta korralikult, vaid on seal ühe nurgaga. Kas see võib nii olla? Minu ortodont ei ole midagi öelnud.
Või kui pikk on aeg, mil võivad hambad veel paigast uuesti liikuda? Kas kõik see on normaalne? Kannan korralikult seda plaati, kuid hambad liikusid juba esimese kuuga.
Tänan!
Kirsten Nigul vastas (2011-08-23 10:00)
Sobiva reteineri valiku teeb hambaarst. Ülakaarel kasutatske enamasti eemaldatavat reteinerit, kuna alumised hambad toetuvad vastu ülemisi hambaid ja puudub ruum hammaste taha reteineri paigaldamiseks.
Märgates hammaste nihkumist breketite eemaldamise järel, peaks seda kohe oma raviarstiga arutama. Tagasi nihkunud hambad ise paremini rivvi ei lähe. Sageli aitab kiire reteineri traadi korrigeerimine hambad tagasi nihutada.
Meie hambumus muutub kogu elu. Muutused toimuvad nendel inimestel, kellel on tehtud ortodontiline ravi kui ka nendel, kelle ei ole kunagi breketravi teostatud. Ortodontiline ravi ei välista normaalseid eaga kaasasa käivaid muutusi.
Kirsten Nigul Kirsten Nigul, ortodont

Töötab Kliinik 32-s ortodondina. Lõpetanud 1998.a Tartu Ülikooli. 2004. a sooritasin erialal eksami The Royal College of Surgeons of Edinburghi juures. Ta on Eesti Ortodontide Seltsi koolitusjuht, Euroopa Ortodontide Seltsi liige.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.