Küsimus nr 5332

Triin küsis (28. veebr 2011)
Tere
küsimus järgmine olen 7 nädalat rase kas rasedatele võib teha igemeravi? Ja kui tihti peaksin rasedana oma hambaid puhastama kas 2 korda päevas on piisav? Kas haigekassa kompenseerib rasedatele igemeravi?
Terje Altosaar vastas (2011-03-01 09:03)
Rasedale teostatav igemeravi on väga oluline. Ema suus olevad bakterid võivad vere või lootevedeliku kaudu kanduda veel sündimata lapseni, suurendades enneaegse sünnituse, lapse madala sünnikaalu, enneaegselt algavate emaka kokkutõmmete või vastsündinu infektsioonide riski.

Kui sümptomiks on veritsevad igemed (nt. hammaste pesemisel) võib olla põhjuseks kas igemepõletik või parodontiit. Põletiku diagnoosimiseks ja raviplaani koostamiseks tuleks pöörduda hambaarsti (parodontoloogi)või koolitatud suuhügienisti poole. Iseenesliku paranemist ei ole loota.

Igemepõletik tekib ebapiisava suuhügieeni tulemusena. Hambaharjaga pestes eemaldame hamba pinnalt poole bakteri massist. Oluline on eemaldada ka teine pool hammaste vahedest. Seega iga päev tuleb hambaharjale lisaks kasutada ka hambaniiti või vaheharja. Põletiku teket soodustavad ka igemel rippuvad täidised ning ruumipuuduses e. puseriti hambad. Kui jätta igemepõletik ravimata võib see kanduda hammast ümbritsevale luule. Luu kõrgus hakkab pikaajalise põletiku tulemusena vähenema ning hambad hakkavad liikuma ja kukuvad välja

Edaspidise haiguse kordumise vältimiseks, tuleb hambaid puhastada adekvaatselt. Spetsiaalsete abivahenditeta (hambavahehari, hambaniit vm), mis ettenähtud hammaste vahede puhastamieks, hakkama ei saa. Asja kohta leidub internetis piisavalt materjali, kui kasutada otsingumootorit.

Haigekassa maksab rasedatele u.28 Eurot avalduse esitamisel.


Soovitan lugeda:

Halb suuhügieen võib põhjustada raseduskomplikatsioone ja ohustada last
http://www.hambaarst.ee/uudised/5348

Suuõõne hügieenitoodete kasutamine raseduse ajal
http://www.hambaarst.ee/artiklid/194

Ladestused hammastel ning neist tingitud haigused
http://www.hambaarst.ee/artiklid/99
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa