Küsimus nr 5137

Alina küsis (8. nov 2010)
Tere,

Noore emana sooviks küsida kahte asja:

1) hiljuti vaevab üks hammas, aga ei tea, kas tasub minna hambaarsti juurde praegu imetamise ajal. Kas on mingisugused minu seisundis lubatud valuvaigistavad ained? Ilma nendeta ei kujuta ravi ettegi, kuna hambad väga tundlikud. Tunne on aga, nagu lausa auk tekkinud suure magusaisu tagajärjel.

2) imikul esimesed hambad suus. Luti ei kasuta, küll aga hakkas peale rinnapiima saama juba ka lisatoitu. Kas ja kuidas peab esimesi hambaid pesema? Laps on 7-kuune ja 2 hammast ainult.

Tänan Teid ette aegavõtmise eest!
Alina
Marek Vink vastas (2010-11-11 11:49)
Imetamise perioodil ei ole ühegi hambaraviprotseduuri läbiviimine vastunäidustatud. Tuimastuslahused ei ole ohtlikud. Hambaaugud aga tekivad tõepoolest hammastele ebatervislike söömisharjumuste tagajärjel.

Imiku hambaid võib käepäraste vahenditega puhastada küll. Näiteks lasta tal "närida" hambaharja(laadset) asjandust. Kuid meeles tasub pidada, et võimalikud kaariesekahjustused on ikkagi ebatervislike toitumisharjumuste tagajärg. Kui janujoogiks on vesi ja toitumiskordade vahepeal piisavad pausid, püsivad hambad terved.


Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn