Küsimus nr 4992

Liisi küsis (20. apr 2010)
Lasin panna mõned kuud tagasi breketid (kõige tavalisemad). Kuid raviplaani koostamisel ortodont rääkis, et võib juhtuda, et on vajalik võib-olla kaks ülemist hammast eemaldada ehk siis raviplaani muuta, aga et ta kohe algul seda tegema ei hakka, kuna hambad võivad teha läbi mingi nõksu ja hakata hoolega liikuma, ilma et oleks vaja terveid hambaid eemaldada. Oleks ma olnud noorem, et siis oleks hambad kindlalt liikuma hakanud, aga et kahekümnendates ei pruugi, kuigi võivad. Viimase visiidi ajal ütles, et hambad liiguvad väga ilusti.
Öelge, millal võiks umbes selguda, kuna selline liikumine võib toppama jääda? Ja nagu ma aru sain, peavad ülemised ja alumised hambad korralikult kohakuti olema. Nüüd kui pannakse alumised breketid, kas siis kannatab alumisi hambaid suunata ettepoole, et need hakkaksid ülemistega vastastikku käima?
Ja ravi käigus olen tähele pannud, et esihamba ühe külje peal on kollane laiguke, kas on võimalik, et see on tekkinud sellest sinna, et eelnevalt surus teine hammas sellele? Vähesest hooldamisest ei saa see vist olla, kuna hooldan hambaid isegi rohkem kui siis, mil sellist süsteemi suus ei olnud.
Tänades!
Kirsten Nigul vastas (2010-04-22 12:09)
Hambumus moodustub ülemise ja alumise hambakaare kokkupuutumisel, kokkupuude peab tekkima kindlate reeglite alusel. Sageli juhtub, et ülemised hambad on liiga ees ja alumised liiga taga. Raskematel juhtudel tuleb eemaldada 2 ülemsit hammast või tuua kirurgiliselt alumist lõualuud ettepoole. Kergematel juhtudel kasutatakse breketeid ülemisel ja laumisel hambakaarel, kahe kaare vahele saab kasutada erinevaid vahendeid (suusisesed elastikud, vedrud) hammaste ette- või tahapoole suunamiseks. Nende vahenditega võib ravi kesta 6-12 kuud, selle aja jooksul peaks selguma, kas saavutatakse hea lõpputlemus või osutub vajalikuks mõne hamba eemaldamine.
Hammaste joondumisel tulevad esile pinnad, mis enne olid teise hamba taga `peidus`, neid pindasid oli varem raske puhastada ja seetõttu võib neil esineda tumedamaid laike. Need laigud üldjuhul parandamist ei vaja, aga esteetilistel näidustustel võib osutuda vajalikuks täidise panemine.
Kirsten Nigul Kirsten Nigul, ortodont

Töötab Kliinik 32-s ortodondina. Lõpetanud 1998.a Tartu Ülikooli. 2004. a sooritasin erialal eksami The Royal College of Surgeons of Edinburghi juures. Ta on Eesti Ortodontide Seltsi koolitusjuht, Euroopa Ortodontide Seltsi liige.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn