Küsimus nr 4960

piret küsis (5. apr 2010)
Tere,
Mul on mure ülemiste esihammastega. Aastaid tagasi oli mul üks esihammas natukene teise peal, kandsin preketeid ja mure sai lahendatud. Tulemus oli väga ilus mõnda aega, siis hakkas kahe hamba vahele vahe tekkima. Kuna uuesti preketeid tagasi ei soovinud panna, mis hambad kokku tagasi tõmbaks, siis ehitas arst täidisest mõlemat hammast natuke laiemaks, nii, et hambavahet enam ei ole. Probleem on aga selles, et see täidis muutub ajapikku natuke kollakaks/pruunikaks, seda just eelkõige kahe esihamba vahel (nende kokkupuute koht). Mulle tundub, et täidis on liiga tume. Mul endal on üsna valged hambad. Arst küll väidab, et ta kasutab kõige heledamat täidist, aga minu hammaste kõrval tundub see siiski liiga tume. Selle kõige tulemusena jääb mulje, nagu oleks kahe esihamba vahe must. Probleem on ka selles, et paaril korral on täidis hamba küljest ära murdunud ja seega on jäänud mulje, nagu oleks hambast tükk väljas. Mida ma peaksin tegema, et oma esihambad korda saada (ilusad valged)?
Jan Orn vastas (2010-04-08 08:11)
Tere,
Komposiit täidisest püsivamaks lahenduseks oleks keraamilised laminaadid. Laminaadi tegemiseks tuleb hamba välimiselt pinnalt eemaldada õhuke kiht emaili, arst võtab hammastest jäljendi ja laboris valmistatakse õhukesed keraamilised koorikud, mis katavad hamba välimist, huulepoolset pinda. Siiski parim variant oleks konsulteerida ortodondiga, vast annaks hambad ilusti ja kiiresti kokku tõmmata ja poleks vaja kasutada kunstmaterjale, mis ükski ei kesta kogu elu.

Tervitades,
Jan Orn


Jan Orn Jan Orn, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1994; Töökohad: alates 1995 SA TÜ Kliinikum osak.juhataja; 1995-1998 Tartu Ülikooli õppejõud; alates 1998 Nigul ja Orn Hambaravi hambaarst

Seotud asutusega:
· Nigul ja Orn Hambaravi OÜ Sõbra 56a, II korrus, Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.