Küsimus nr 4879

Natalja küsis (11. märts 2010)
Tere,

Minu laps, 1a.ja 2kuune, ei lase enam hambaid pesta. Suu kinni ja kõik. Olen proovinud kõiki meelitusmeetodeid - ei aita.

1. Kui oluline on siiski väga varajane hamba pesu? Kas kahjustused on kindlad tulema, kui ei pese nt. tal hambaid mõni aeg? Mõne aja all pean silmas x aega, kuna ei tea, millal ta avastab, et hambapesu talle meelepärane on. Kuu-kaks. nt. Suus on 9 hammast. Mida võiks anda närida lapsele, et näritav ese natukenegi hambaid puhastaks? Ei pea silmas silikon närimisrõngaid.

2. Kas hamba lõikumise ajal võib tekkida suhu veidi paha lõhn? Halba lõhna ei tunne koguaeg, vaid siis, kui näen, et ige paistes ja paari päeva pärast ots väljas. Seega tekkis selline küsimus.

3. Kas palju kiidetud iirisejuur, mida müüb looduspere pood, on efektiivne abivahend hammaste lõikumise ajal? (valu leevendamisel)

Ja veel üks küsimus: kas teie kliinikus on võimalik järelmaks teostatud teenuste eest, kui tegu on suurema summaga- 7000-10000?

Tänan vastuse eest!
Marek Vink vastas (2010-03-15 09:01)
Hambakaariest põhjustavad hambapinnal pesitsevad pisikud, keda liiga sagedasti toidetakse. Kui hambad on puhtaks harjatud, siis happerünnakut tekkida ei saa.
Kui hambad on katused (pesemata), aga toitumisharjumused hammastesõbralikud, siis samuti auke ei teki. Ehk siis lihtsustatult: selleks, et hambad kahjustuksid peavad hambad olema nii pesemata kui ka lisaks olema sagedased toidukorrad...

Tunduvalt raskem on väikelapse hambaid puhtaks saada, kui söömisharjumusi kontrollida. Niisiis ei tasu lühemaaegset hambapesustreiki üle dramatiseerida. Tähtsam on jälgida, et päevas oleks mitte üle viie toidukorra, mille vahepeal satuks suhu janujoogina ainult vesi.

Paha lõhna põhjustab hapnikku mittetaluvate bakterite vohamine. Osaliselt lõikunud hamba igemeümbrises nii just ongi. Tähtis on sellist kohta võimalikult tugevalt puhastada, et bakterikoloonias tasakaalu häirida ja et hammas kiiremini suhu lõikuks.

Iirisejuure koha pealt ei julge soovitada ega keelata. Võib-olla see isegi omab mingit valuvaigistavat efekti, kui meditsiinitöötajana ei tundu see hügieenilisena ja ägedamate valunähtude allasurumiseks on Panadoli-siirup märksa kindlam.

Järelmaksuga võimaldame tasuda juhul, kui pool maksumusest on tasutud töö valmides.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.