Küsimus nr 4861

Ann küsis (8. märts 2010)
Tere,
kas ja kui palju võivad hambad liikuda reteineriga? Mul on alumise hambakaare taga reteiner olnud ca 1,5 aastat; olen käinud selle aja jooksul kaks korda reteinerit oma ortodondile näitamas ja ühe korra parandamas. Ent alumised hambad on nihkunud - üks hammas on natukene eespool ja esihammaste vahele on tekkinud vahe, mida polnud enne breketite panekut. Ortodondi sõnade kohaselt on 1-2 mm liikumine normaalne aga mind häirib hammaste vahe. Kas on võimalik midagi ära teha?
Tänan

Triin Jagomägi vastas (2010-03-09 09:20)
Kui hambad muutuvad kaares ebaühtlaseks reteineriga, siis võib see olla tingitud just sellest katkise reteineri perioodist. Tavaliselt nihkuvad hambad nii, kui reteiner on mõne hamba küljest lahti. Seda ei pruugi patsient ise üldse tunda. Kui see teid häirib, siis kindlasti arutage seda oma ortodondiga ja arvan et leiate ka lahenduse. Lahenduse leidmine ei ole lihtne ja võib olla vajadus uuesti breketite fikseerimiseks lühikeseks ajaks. Nii saaks tulemuse kõige kiiremini. Samas, kui reteiner uuesti mõne hamba tagant lahti läheb ja te seda ei märka, võivad hambad uuesti kohalt nihkuda. See oht on teie puhul suur, sest tundub et peale 1,5 aastast retensiooniperioodi, ei taha hambad ise uues asendis stabiilselt püsida ja nende paigal hoidmiseks on vaja reteinerit.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.