Küsimus nr 4843

Kätlin küsis (2. märts 2010)
Tere!
Vanade plommide vahetuse järel jäi hammas tundlikuks ning seejärel alustas arst juureravi. Eemaldas närvid ja pani kanalitesse kaltsiumi, hammas kolm nädalat hiljem ikka tuikas. Arst vahetas kaltsiumi antibiootikumi vastu. Hammas ikka tuikab. Vahetas nädal hiljem antibiootikumin uuesti välja ja peale seda hakkas hammas esimestel päevadel õhtul kõvasti valutama. Arst määras lisaks AB kuuri-metronidazol. Nüüd see ka võetud ja hammas ikka tuikab. Kusjuures hammas on koguaeg olnud ka väga hell, katsudes ja hambaid kokku lüües.
Helistasin arstile kurtsin muret ja ütles et nüüd kui lähen siis proovime nii et panemme kanalitesse nelgiõli. Mis teie sellest arvate?
Samas jälle konsulteerisin teise arstiga ja tema oleks pannud kanalitesse üheks päevaks mürki, et äkki kusagil mingi närvijupp sees. Minu arst ütles et tema seda küll teha ei julge et kanalid ju tipuni lahti.
Mis jama mul üldse selle hambaga toimub, kas polegi lootust enam korda seda saada? Millest sellinne hamba hellus tuli?
Reet Pallase vastas (2010-03-08 11:17)
Tere Kätlin,

Taolisel hamba tuikamisel võib olla mitmeid põhjuseid.

Antud juhul kasutatakse vahel tõesti nelgiõli baasil täidist, mis vaigistab hamba hellust ja valu. Samuti võib ravitava hamba juureravi ajal veidi madalamaks lihvida, et kontakt vastashambaga hellust ja ärritust ei põhjustaks. Mürki taolisel puhul pigem ei kasutata ja õigupoolest tänapäevaste meetodite hulka mürgi kasutamine enam ei kuulu.

Keerulisematel puhkudel on tänapäeval hea võimalus teostada juureravi mikroskoobi abil. Hambaravimikroskoop võimaldab näha juurekanalite sisse, puhastada need silma kontrolli all, leida üles mõrad või lisakanalid ning eemaldada kanalitesse murdunud instrumendid.

Mikroskoobiga juureravi teostatakse Tallinnas näiteks Kliinik 32-s ja Tartus näiteks Adoral Hambaravis.


Heade soovidega,

Reet Pallase
hambaarst
Kliinik 32


Reet Pallase Reet Pallase, hambaarst

Töötab Kliinik 32 hambaarstina, kelle valdkonnaks on hammaste ravi ja suukirurgia. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja alustanud residentuuris spetsialiseerumist suu-, näo- ja lõualuudekirurgiks.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn