Küsimus nr 4811

Helina küsis (23. veebr 2010)
Tere! Kuna poes müüdavad hambapastad on keemiat täis, otsivad inimesed alternatiivseid lahendusi. Mõned ütlevad, et glütseriin hambapastades pole hammastele hea, mõned "rohelise"eluviisiga inimesed pesevad hambaid meresoola-söögisooda seguga, kui tihti selliseid aineid üldse kasutada võib? Ameerikas pesevad mõned hambaid hoopis naturaalse seebiga, mis Te sellest arvate? Vanasti pesti puusöetuhaga ja hambad olid terved ja valged.
Marek Vink vastas (2010-02-25 22:56)
Hambad püsivad terved, kui toitumisharjumused on hammastele sõbralikud. Ehk siis lihtsustatult: vähem söömiskordasid, janujoogiks vesi ja vältida vahepalasid.

Igemehaiguste ennetamiseks tuleb hambaid mehhaaniliselt puhtaks puhastada. Adekvaatne harjamistehnika ja sobivad abivahendid (hambaniit, vahehari) hammaste kontaktpindade puhastamiseks hoiab hamba tugikoed terved.

Hambapasta kasutamine pole harjamisel kohustuslik. On maitseasi, kas ja millist pastat kasutada. Soola, sooda ja söega pesta pole mõistlik, kuna need on liialt abrasiivsed ja vigastavad hambakõvakude, nagu ka suitsetajatele mõeldud hambapasta. Seebil jällegi on ebameediv maitse.

Hambapasta tähtsaim koostisosa on fluoriid. Poes müüdav fluoriidi sisaldav hambapasta on tõenäoselt optimaalseim (odav, kättesaadav, efektiivne ) hambahooldustoode. Arenenud tööstusriikides peetakse hammaste tervisliku seisukorra järsu paranemise esilekutsujaks eelmise sajandi seitsme-kaheksakümnendatel aastatel just F-sisaldava hambapasta laialdast levima hakkamist. Fluoriid muudab hambakõvakoe raskemini lahustuvaks ehk happerünnakukindlamaks.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn