Küsimus nr 4781

Peeter-Paul küsis (16. veebr 2010)
Olen 21-aastane noormees. Alustasin esteetilistel kaalutlustel breketite ravikuuri ülahammastele 4 a tagasi, see lõppes 3 a tagasi. Kandsin seejärel 6 kuud Hawley retainerit, kuni need ära kadusid, misjärel ma rohkem hammastega ei tegelenud (ortodont ütles, et 6 kuud on piisav aeg...). Viimase 2,5 a jooksul on hambad liikunud tagasi kunagise positsiooni suunas, ent on siiski suhteliselt korras. Nimelt tahtsin küsida, et kas hambad veel "mäletavad" oma kunagist positsiooni? Kuivõrd tõenöoline on, et mul on veel võimalik retainereid vms eemaldatavaid vahendeid kandes hambumust korrigeerida?
Triin Jagomägi vastas (2010-02-17 08:55)
Reteinerist loobumine ei toimu päevapealt, vaid kandmise aega vähendatakse järk-järgult. Selline lähenemine on vajalik selleks, et vaadata uue hambumuse püsivust ja vajadusel sekkuda, kas siis reteineri kandmisaja pikendamisega või ka hoopis eluaegse reteieneri valimisega. Erinevatel hambumusanomaaliatel on erinevad retensiooniprobleemid ja kindlasti sõltub retensioon ka raviplaanist.
Kindlasti "mäletavad" hambad väga kaua oma algset asendit ja mõningatel juhtudel ei olegi võimalik stabiilsust uues asendis saavutada.
Teie puhul (lähtudes vanusest) võivad tarkusehambad (nende lõikumine) olla retsidiivi tekkepõhjuseks.
Kas suust ära käivate aparaatidega on võimalik teie puhul hambumust korrigeerida, seda oskab öelda kõige paremini teie ortodont, sest tema teab täpselt, mida, kuna ja kuidas tehti.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa