Küsimus nr 4771

Maris küsis (12. veebr 2010)
Tere. Olen 50-ne, s.t. eeldatavasti väljaarenenud lõualuudega inimene. Kolm tarkusehammast on mul juba üsna pikka aega tagasi lõikunud ning kenasti rivis ja töös. Vaid alumine parempoolne ootab veel ikka igemes oma tulekut. Kõikide jaoks on lõualuus ruumi, kõik on oodatud ning ühestki pole ma olnud nõus esimese soovituse peale loobuma. Kõik sünnid siin ilmas on ju valulikud ning erilist numbrit pole sellest ka kohane teha. Alumine-vasak oli lõikumise hetkel küll juba üsna auklik, kuid sattusin headesse kätesse (Katrin Metstaki kliinik) ning ta remonditi väga korralikult ära.

Oman oma hammastikust 5 a vanust panoraamröntgenpilti - ajast, mil paar vahepealset tööhammast proteesidega asendati. Üldpildi annab ta vast kätte ka aastal 2010.

2 päeva tagasi tabas mind talumatu igemevalu koos paistetusega ülemise vasaku tarkusehamba piirkonnas. Sõrmega tuvastasin taas selge väljalõikumise, mida läksin igaks juhuks ka arsti juurde konsulteerima. Sain peale antibiootikumid + valuvaigistid ning soovituse paistetuse mittealanemise puhul 5 päeva möödudes väljatrügiv hammas välja tõmmata. Nagu ikka - peab mind selleks veidi argumenteeritumalt mõjutama kui lihtsalt: „Raske ligipääsetavus, keeruline puhastada, nagunii laguneb kunagi ära jne“.
Üllatus tabas mind aga valuga kodus istudes kui netis end asjadega kurssi püüdsin viia. Oma panoraamvõttelt leidsin siiani 2 silma vahele jäänud valulapse selgelt üles - see on vasakpoolne ülemine teine tarkusehammas ning täiesti selgelt on pildil ka veel igemes ootav parempoolne ülemine teine tarkusehammas. Mõlema juured on naabritega sirgelt paralleelsed. Ei tähelda ei mesioangulaarset ega distoangulaarset ega horisontaalset paiknevust.

KÜSIN: Kas selline hulk tarkusehambaid (6) on mingi anomaalia? Kas välja peaks tõmbama vaid selle pärast, et sellisel hulgal hambaid pole ette nähtud? Või oodata/taluda ära loomulikud sünnivaevad ning turse alanedes jätkata kõikidega rahulikku kooselu. Ma ei ole spetsialist, hetkel lihtsalt hädine kannataja. Pildi järgi tundub mulle ülemises lõualuus uutele ilmaletulijatele nagu ruumi jätkuvat, sest vahepealne protees jätab naaberhamba külge kasvatatuna juuretühemiku veidi eespool vabaks. Ülemine rida asetub mul ilusasti sirgelt kaarjas rivis.
Miks soovitavad arstid alati esimese lahendusena väljatõmbamist? Kas lihtsalt probleemide ärahoidmiseks, tööhulga vähendamiseks? Olen juba eas, kus osatakse hinnata absoluutselt iga hamba väärtust. Ma peaksin otsuse tegema hiljemalt 4 päeva jooksul, s.t. ootan väga sõltumatu spetsialisti selgitust.

Ja veel. Eespoolt loen Dr. Kirsten Niguli (25.03.2009)teavitust:
Ameerikapärases numeratsioonis kasutatakse hammaste loendamiseks numbreid 1-32. Hammaste lugemisega alustatakse paremalt ülevalt tarkusehambast. Parem ülemine tarkusehammas on number 1, edasi liigutakse ülemisel real paremalt vasakule numbritega 1-16, number 16 on vasak ülemine tarkusehammas. Alumisel rivil alustatakse lugemist vasakust tarkusehambast, mis kannab numbrit 17, liigutakse edasi paremale kuni parema alumise tarkusehambani, mis kannab numbrit 32.
Kuidas numereerida minu hambaid kui neid on (või saab olema)üleval 18 ja all 16?
Marek Vink vastas (2010-02-16 16:16)
Valunähtusid ei põhjusta suhulõikuv tarkusehammas, vaid bakteriaalne infektsioon tarkusehammast ümbritsevates kudedes. Kui põletiku põhjusi pole võimalik kontrolli all hoida, tuleks haiguse põhjustaja (milleks on osaliselt lõikunud tarkusehammas, mida pole bakteriaalsest katust kodusete vahenditega võimalik puhastada) eemaldada.

Tarkusehamba puhul kaalutakse, kas sellest on suus rohkem kasu või kahju. Krooniline tarkusehambaümbrise põletik koormab organismi, nakatab sülje vahendusel terveid hambaid ja (suule suudluse kaudu) lähikondlasi. Isikliku kogemuse põhjal pakun, et ainult iga kümnes tarkusehammas on suus funktsionaalne ning korrektselt puhastatav ja puhastatud. Ka loodus on oma valiku teinud: igal kümnendal inimesel puuduvad rudimentaarse tarkusehamba algedki.

Ja muidugi esineb olukordi, kus leiduvad hoopis ülemäärased hambad. Tavaliselt ongi need tarkusehamba piirkonnas keskjoonest lugedes üheksas ja kümnes (tarkuse)hammas. Rahvusvaheliselt (v.a kohati USA) kasutatakse hammaste numeratsioonil sektorite põhimõtet. Esimese sektori (parempoolse ülemise) tarkusehamba number on 18. Kui selle taga leidub veel üks hammas, siis nimetataks see 19 ja sellest järgmine 110 jne. Teise (vasaku ülemise) sektori tarkusehammas on vastavalt 28, kolmandas (vasakul all) sektoris 38 ja neljandas 48. Jäävesihambad vastavalt kvadrantidele siis 11,21,31,41.. Ja piimahammaste numeratsioon vastavalt sektoritele 55-51,61-65,75-71,81-85.

Sellele, kuidas USAs veel levinud süsteemi järgi lisatarkusehambaid numereerida, jään vastuse võlgu. Aga tõenäoselt kirjeldatakse olukorda lihtsalt lisahambana konkreetses tarkusehamba regioonis. Aga nendega käitutakse nagu olukord nõuab. Kui on tööd tegevad ja haigusvabad hambad, siis võib neid suus hoida. Kui tarkusehambad põhjustavad (neis ümbritsevates kudedes) põletikunähtusid, siis on olemas näidustus nende eemaldamiseks.

Hambaarstid soovitavad esimese lahendusena tarkusehamba eemaldamist, kuna see on patsiendile majanduslikult soodsaim ja kindlaim viis põletiku põhjustajast vabanemiseks. Vägisi keegi tarkusehammast ei eemalda. Kui patsient soovib kindlasti kroonilist põletikku (mis valunähtusid ei anna) põhjustavat hammast suus hoida, siis on tal see õigus. Aga arsti ülesanne on informeerida, mida selline käitumine kaasa võib tuua. Lisaks südame-veresoonkonna jt haiguste riskitegurile kaasneb tihti ka ebameeldiv üllatus, kus tarkusehamba piirkonna põletiku tõttu saab pöördumatult kahjustada ka sellest eespool asuv hammas ja/või selle kinnituskoed.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn