Küsimus nr 4729

masenduses küsis (30. jaan 2010)
Tere!

Minu lugu on järgnev. Olen 25 aastane diabeetik. Diabeet põdenud üle 10 aasta. Praeguseks hetkeks on hambad lagunenud (tüsistusena) ja niivõrd, kuivõrd, normaalne elu saab toimida veel ainult valuvaigistite toimel. Lugesin haigekassa kodulehelt, et "Täiskasvanutel on õigus saada tasuta hambaravi vaid juhul, kui abi edasilükkamine või selle andmata jätmine võib põhjustada abivajaja surma või püsiva tervisekahjustuse." Kus ja kuidas seda vajadust saab määrata?
Umbes kolm aastat tagasi hakkasin ise Kaarli Hambapolikliinikus oma rahade eest hambaid ravima, kuid peale kolme hamba kordategemist, hakkas see rahaliselt üle jõu käima. Nüüdseks on ka neist kolmest hambast kaks lagunema hakanud. Kaarli Hambapolikliinikus tehti ka mu hammastest pildid, mis näitasid juba 3a tagasi, et olukord on väga hull. Hambaravide hinnakirju vaadates tekib sügav masendus ning ilma valuvaigistiteta mööduvad vaid üksikud päevad.
Kahjuks ei suuda ise (eriti veel MaSu ajal) enda 60% töövõimetushüvitisest leida vajalikus hulgas vahendeid, et omal jõul hambaid korda teha ja kvaliteetsemat elu elada.
Reet Pallase vastas (2010-02-04 08:22)
Tere,

Püsivaid tervisekahjustusi või surma võib põhjustada näiteks kiirelt ja agressiivselt arenev mädapõletik, mis väljendub tugevas turses ja tavaliselt ka kõrges palavikus. Aastate jooksul ravimata jäänud lagunevad hambad sellesse kategooriasse kahjuks ei kuulu. Kindlasti võite aga uurida hambaravihüvitiste ja toetuste võimalusi ka otse Eesti Haigekassast.

Soovitan Teil siiski mitte hammaste ravi lõputult edasi lükata - mida rohkem on lahtisi auke suus, seda rohkem on suus ka kaariest e. hambaauke põhjustavaid mikroobe, seda kiiremini lagunevad ka kõik ülejäänud hambad ja seda kallimaks ravi tulevikus läheb. Kindlasti ei pea te ühekorraga kõike korda tegema. Oluline oleks aga lahtised augud näiteks odavate ajutiste täidistega katta - nii vabanete olulisest hulgast kaariesttekitavatest mikroobidest ja säästate oma hambaid kiire lagunemise eest.


Heade soovidega,

Reet Pallase
hambaarst
Kliinik 32

Reet Pallase Reet Pallase, hambaarst

Töötab Kliinik 32 hambaarstina, kelle valdkonnaks on hammaste ravi ja suukirurgia. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja alustanud residentuuris spetsialiseerumist suu-, näo- ja lõualuudekirurgiks.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn