Küsimus nr 4689

Marge küsis (10. dets 2009)
Tere,
tahaksin väga teise arsti arvamust, tegemist ei ole Teie kliinikuga, kuid olen Teist palju head kuulnud: juureravi vajanud hambal (põletikku ei olnud) murdus juurekanalisse nõel. Esmalt ütles arst, et hamba saab kinni panna, siis selgus viimaks, et vaja teha röntgen ja hammast lõplikult kinni panna ei saa, ootame-vaatame, kas läheb põletikuliseks vmt. Muidugi maksin kinni selle täiendava röntgeni, juurerohu jne. Kuigi oleks hamba kinni saanud - kõik oli ok varem. Olin täiesti šokis, alles koju jõudes suutsin mõelda, et kas mulle arve esitamine sellisel kujul oli ikkagi eetiline? See ju arsti praak, kurb küll, aga mina pean elama kogu ülejäänud elu nõelaga lõualuus... ja veel maksma ka kogu sellega kaasneva "lisalõbu" eest. Mida Teie arvate - kas ma tõesti olen kohustatud selle sunniviisilise lisaarve kinni maksma? Rääkimata sellest, milline on moraalne kahju ja stress.
Triin Kunsing vastas (2009-12-28 11:30)
Tere!

Ma vabandan pikalt veninud vastusega, kuid arvatavasti ei muuda see vastus enam olukorda.

Instrumendi murdumine juurekanalisse on igati kahetsusväärne, kuid samas ei saa seda nimetada ka arsti "praagiks". Juurekanalid, kuhu instrumendid murduvad on enamasti väga kõverad ning kitsad ning alati valitseb oht, et kanalinõel võib murduda. Arst saab vähendada nõela murdumise tõenäosust kõverate kanalite jaoks mõeldud nõelade ja õige tehnika kasutamisega. Kahjuks juhtub igal arstil oma praktika jooksul mõni nõel kanalisse murduma ja antud juhul tuleb tunnustada arsti vähemalt selle eest, et ta Teid tekkinud olukorrast ka informeeris. Tuleb ette olukordi, kus patsient ei tea midagi tema hambasse murdunud nõelast ning kuuleb seda alles teiselt arstilt kui hambaga mingi probleem tekib.

Mõningatel juhtudel murdub kanalinõel juurekanali tippu ning kui ei ole eelnevalt olnud põletikku ning juuretipu piirkonda ei ole preparatsiooni käigus kantud põletikutekitajaid, siis võibki kanali sulgeda ning loota, et juuretipu piirkonda põletikku ei teki. Põletiku olemasolu või puudumist (kui kaebused puuduvad) tuleks igal aastal kontrollida röntgeniga. Kahjuks ei ole meditsiinis võimalik anda garantiisid, et juhtub nii või naa.

Arve esitamine on minu arvates õigustatud kuna ravi käigus tehti ka muid protseduure (mitte ainult murdunud instrumendiga seotuid). Arvan vaid, et murdunud nõelaga seotud etappide eest raha küsimine sõltub ikka ainult arstist. Tema teab selle hambaga seotud probleeme ja saab oma südametunnistuse järgi otsustada.

Kõike head soovides,

Triin Kunsing
Triin Kunsing Triin Kunsing, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1995-2000, 2000 a. Stockholmi Karolinska Instituut. Töötab Tallinnas Kliinik 32-s hambaarstina, kus tegeleb eelkõige ravi- ja proteesitöödega

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.