Küsimus nr 4599

Raul küsis (10. nov 2009)
Tere,

Käisin just hambaarstil. Raviti üleval olevat vasakpoolset hammast, mis on tagantpoolt järgmine tarkusehambale. Olen valu suhtes tundlik. Tehti üks süst väljapoole, mõjus kauemgi kui tavaliselt - hamba ravi oli ikka valus - sain eletrit ja pidin toolis tõmblema :). Peagi tehti teine süst - ikka oli väga valus. Minu teada põletikku seal polnud, vähemalt mulle ei manitud. Siis tehti süst suu lakke. Ootasime natukene ja puhastamine lõppes aga ikkagi oli valus(tavaliselt on juba esimene süst pool nägu tuimaks võtnud aga seekord oli tuim koht rohkem "lokaalne"). Pandi hambasse tugevatoimeline ravim ning järgmine kord tõenäoliselt see närv enam ei tunne midagi. Küsimus on aga selles, et kui hakatakse nüüd kirja alguses mainitud tarkusehammast välja tõmbama, et mis valu siis oodata on? St.kuidas hamba tõmbamisel valu toimib? A'la argument, et "korraks tunned väga tugevat valu ja siis võib suht valutult edasi kangutada" vms ratsionaalne lohutus aitaks "lööki" vastu võtta.

Arstid räägivad, et on võimatu, et sa valu tunned - aga ometi on see võimalik. Olen küll valu suhtes väga tundlik aga arvan, et teen vahet reaalse valu ja oma "võimendatud" valu vahel.

Raul
Timo Paberit vastas (2009-11-12 09:29)
Sellele küsimusele on keeruline vastata, sest loomulikult ei toimi tuimestid alati kõigil patsientidel sarnaselt. Tuimestuse toime sõltub mitmetest asjaoludest - mis tüüpi lahust kasutada, tuimestuse tehnikast, piirkonna eripäradest, kuhu lahust süstitakse jne. Põletikuliste protsesside korral ei pruugi tuimestid tavapäraselt toimida. Tuimestuslahused, mida täna kasutame (artikaiin, adrenaliiniga), toimivad enamikel juhtudel tõhusalt ja võimaldavad hea anesteesia ning valutu hambaravikogemuse. Hamba eemaldamise korral võite loomulikult hambaarsti informeerida sellest, et varasemalt ei ole tuimestid Teil alati mõju andnud.
Timo Paberit Timo Paberit, hambaarst

1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus

Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn