Küsimus nr 4553

Kai küsis (25. okt 2009)
Minul vanust 55. Kunagi ammu purihammastele pandud kroonid tulid u aasta tagasi maha. Käisin läbi u 4 arsti, kes kõik laiutasid käsi, et nüüd juba uued materjalid ja uuesti kroonida polegi võimalik, kroonid jäävad liiga kõrged ja tuleks lihvida ülemisi hambaid madalamaks. Hambumus on halb (vasakul pool hambaköndid täiesti külili vajunud) ja parodontoos kah, nii et lõpuks üks nimekas proteesiarst soovitas kõik jätta nagu on, kuni tekib vajadus panna täisproteesid. Lugesin siit et vanusega (parodontoosiga) taandub ige ja muutub lõualuu, nii et protees ei pruugi enam paigal püsida. Seda kuulen ka oma ema käest, kel ON täisprotees. Hiljuti tegin vist õunte söömisega esihambale liiga - nädala jagu oli nii hell et puutudagi ei saanud, tundub et loksub igemes päris tugevalt. Ma ise ei arva, et parodontoosiravist enam midagi kasu oleks, pigem lahendaksin asja täisproteesi panemisega, aga ei tea kust alustada. Kus on see koht Tallinna linnas, kus narkoosiga terve suu korraga tühjaks tõmmatakse? Delfi foorumis kirjutati, et kellelgi kunagi kuskil seda tehti ja kohe pandi peale ajutised proteesid. Võimatu seda uskuda. Kuna käin tööl ja pean terve päeva inimestega suhtlema, kuidas elada kuni hambad tõepoolest korras on? Tegu ju väga suure haavaga, sellega peaks haiguslehe saama nagu igasuguse operatsiooni puhul? Ma tõesti loodan et suudate mind teeotsale juhatada. Palju tervist!
Reet Pallase vastas (2009-10-27 16:15)
Tere Kai,

Teie küsimusele on olukorda nägemata päris raske vastata, aga püüan siiski.

Mulle tundub, et enne kogu suu tühjaks tõmbamist oleks siiski mõistlik võtta konsultatsioon parodontoloogilt. Parodontiidi e. hammaste kinnituskudede põletiku käigus taandub küll tõesti ka luu, aga kui haigus kontrolli alla saadakse, jääb seisma ka hammaste kinnituskudede kahjustumine. Kui aga hambad eemaldada, kaob luult otsene koormus ja ilma selleta lõualuu atrofeerub ehk toimub jällegi luu taandumine.

Seni kuni Teie suus on veel oma hambaid, millele saab proteesi toetada, on mõtet neid ravida ja säilitada. Ülalõuas püsib totaalprotees küll paremini, aga alalõuas on just totaalproteesi ehk kõiki hambaid asendavat proteesi raske püsima saada.

Narkoosis eemaldatakse hambaid Tallinnas näiteks Näo- ja lõualuudekirurgia keskuses Sütiste tee 19A, narkoosi hind on 4400 krooni ja sellele lisandub hammaste eemaldamise hind.

Soovitan teha mõnes suuremas hambakliinikus, kus koos mitme eri valdkonna spetsialistid, põhjaliku raviplaani, milles arvestatakse Teie suu olukorda ja vajadusi ning nähakse ette erinevad ravivõimalused. Kindlasti tegeletakse taoliste raviplaanide koostamisega Kliinik 32-s.

Heade soovidega,

Reet Pallase
hambaarst
Kliinik 32
+372 6 32 32 32
www.kliinik32.ee

Reet Pallase Reet Pallase, hambaarst

Töötab Kliinik 32 hambaarstina, kelle valdkonnaks on hammaste ravi ja suukirurgia. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja alustanud residentuuris spetsialiseerumist suu-, näo- ja lõualuudekirurgiks.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn