Küsimus nr 4533

margus küsis (19. okt 2009)
Tere
Sooviksin teada kuidas eemaldatakse hammas mis on tükkideks ja osad tükid on jäänud igeme alla?
Ja kui palju see maksab ja kui valulik see on?
Ja kui palju maksb ühe hamba esiküljel oleva augu parandamine mis on tingitud arvatavasti hambakivist?
Marek Vink vastas (2009-10-21 12:16)
Kui lõualuusse on eemaldamise järel jäänud hamba tükikesi, siis need eemaldatakse vajadusel samamoodi nagu väga laguneud või purunenud hambaid ikka eemaldatakse. Vajadusel avatakse pealt ige ja eemaldatakse ka eemaldamist segav luuserv. Tänasel päeval hambaarsti juures haiget ei tehta. Maksumus sõltub protseduuri keerukusest ja sellele kuluvast ajast..
Kui haav on juba paranenud ning murdunud killukesed põletikunähtusid ei põhjusta, siis võib selle puutumatult ka lihtsalt lõualuusse jätta..

On üsna ebtõenäoline, et hambakivi puhastamise järel leidub selle all hambaauk. Hambakivi on hambakaariese suhtes vastupidine protsess. Kivi puhul on tegemist hambapinnal kasvava bakterikihi mineraliseerumisega. Hambakaariese puhul põhjustavad hambapinnal pesitsevad bakterid hamba kõvakoe demineraliseerumist.

Täidise maksumus sõltub võimalikest vajalikest protseduuridest (näit tuimastus, igemeplastika) ja kasutatavast materjalist jäädes tõenäoliselt 500 kuini 1000 krooni vahele.


Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn