Küsimus nr 4416

Adeele küsis (3. sept 2009)
Tere, mul on alumisel kaarel breketid ja millalgi pannakse ka ülemisele, aga uus arst rääkis midagi hammamste lihvimisest. Mu eelmine arst rääkis ainult hammaste välja tõmbamisest, kuna ruumi vaja. Siis olex ju vana arst sama juttu rääkind. Millex see lihvimine hea on ja kas see kahjustab hambaid ka mingilmääral. Nüüd ma ei oska midagi asjast arvata enam.
Triin Jagomägi vastas (2009-09-08 10:52)
Teie kirjelduse järgi on teil hambakaares ruumipuudus. Ruumipuudust saab lahendada nii lihvimise teel kui ka hamba eemaldamisega. Hamba eemaldamisega saab tavaliselt ruumi rohkem kui lihvimisega. Lihvimine ei tee hammastele kahju, juhul kui teil on hea suõõne hügieen ja te ei liialda magusa ja hapu söömisega. Hambad võivad olla natuke tundlikud peale lihvimist, aga sülg reminaraliseerib emailipinna uuesti ja hambapind ei kahjustu, Juhul aga kui peale lihvimist eiratakse hügieenireegleid, siis võib lihvitud kohas kiiremine tekkida hambaaugud. Teisalt aga hambaaugud tekivad palju lihtsamalt ka puseriti hammaste puhul kohtadesse, kuhu te ruumipuudusel hambaharjaga hästi juurde ei pääse ja kuhu selletõttu jäävad pidama toiduosakesed. Soovitan teil kindlasti oma uue ortodondi käest võimalikult palju ravi kohta küsimusi küsida, et saaksite selgust, miks teie puhul eelistab ta ühte meetodit teisele. Arvan, et ka arstile meeldib, kui patsiet tunneb oma ravi osas huvi ja raviplaanist saadakse ühtmoodi aru. Nii jäävad ära arusaamatused ravi keskel või ravi lõpus.
Lisan juurde ka lingi, millest saate infot ortodontilise ravi ja ka hügieeni kohta: http://www.eestiortodont.ee/index.php/?id=3
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa