Küsimus nr 4410

Maive küsis (2. sept 2009)
Tere
Olen 27 aastane neiu.
Kandsin neli aastat portselan breketeid, ei teagi miks venis see aeg nii pikaks aga nii ta oli. Mul olid ülemised hambad natuke ees ja minu jaoks natuke suure hambavahega. Nüüd on mul sellest möödas 2 aastat, kui nad ära võeti. Suhu pandi mulle see traat (ei mäleta kuidas seda kutsuti), mis peaks olema elu lõpuni suus, et hambuvus tagasi ei läheks. Igatahes on see traat läinud mul selle aja jooksul katki juba 5 korda, hambad on jälle ees ja hambavahe tagasi. Ainult et isegi koledam kui oli enne. Hambad on eest nüüd veel puseriti ka! Nüüd ütleb ortotont, et enam ei ole midagi teha, kas panna uuesti breketid või siis uus traat ja hambad jäävad nii nagu hetkel on! Ei saa nagu aru, milleks ma siis 4 aastat seal käisin (ja raha maksin ja mitte eriti vähe), kui nüüd enamvähem tee kõike otsast peale. Ainult, et hinnad on vahepeal kõvasti tõusnud.
Kas ortotontilistele töödele ei antagi mingisugust garantiid? Kui oleks seda teadnud ei oleks hakanud seda tegemagi!!!
Kas oskate öelda, kuidas on võimalik, et traat mis on mõeldud eluks ajaks suhu läheb katki juba esimesel aastal? See traat ise maksab ju juba nii palju!
Nüüd siis peangi panema uuesti breketid, sest selline ka enam olla ei taha! Aga kas mul tasub seda teha. Pärast pannakse jälle see traat, mis hakkab pidevalt katki minema ja hambuvuse jälle tagasi paigast ära lööb!
Äkki oskate nõua anda kellega võiks rääkida ja keda tartus soovitaksite?

Tänades,
Õnnetu neiu
Triin Jagomägi vastas (2009-09-08 10:55)
Ortodontilise ravi tulemuste püsivus on probleemiks terves maailmas, seda eriti täiskasvaute ravi osas. Kõige kindlamaks tulemuse säilitamise meetodiks ongi see traat, mis kleebitakse hammaste taha. Juhul kui see katki läheb, siis tuleb väga kiiresti traat ära parandada, et hambumus ei nihkuks. Selles perioodis peavad vastutulelikud olema mõlemad, nii arst kui ka patsient. See tähendab seda, et patsient märkaks probleemi kiiresti ja informeeriks sellest oma arsti ja arst leiaks aja, et reteiner tagasi fikseerida. Ühe kliiniku sees, kus töötab mitu ortodonti, saavad ka kolleegid esmaabi osas reteinertraadi tagasi fikseerida. Reeglina on kliinikute hinnakirjas reteineri parandamise hind, mis peaks olema tunduvalt väiksem, kui esialgne reteineri kleepimise hind.
Väga raske on kindlaks teha, kelle süül reteiner katki läks. Võib-olla, et arsti poolt oli halvasti valitud reteineri asetamise koht, aga samas peab patsient ise olema reteineriga väga ettevaatlik (seda just retensiooni alguses).
Kindlasti peab arst informeerima patsienti sellest, kuidas reteinerit hoida ja mida teha, kui tekib kahtlus, et reteiner on lahti. Juhul kui patsient käib katkise reteineriga kuid ringi ja hambumus vahepeal muutub, siis ei saa arst kuidagi aidata ja järelravi tuleb endal tasuda. Juhul kui patsient on jälginud korrektselt ravireziimi, siis peaks järelravi rahastamise osas leidma mõlemat poolt rauldava kompromissi.
Soovitan teil edasise ravi osas rääkida oma ortodondiga. Kui te lähete teise kliinikusse või teise ortodondi juurde, siis ei saa tema teile kuidagi odavamat ravi teha, kui hinnakiri ette näeb, sest teise kliiniku/arsti jaoks olete kui esmakordselt pöörduv patsient, sest ravi on tehtud varem ja mujal.
Loodan, et leiate oma raviarstiga kenasti edasise ravitee.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.