Küsimus nr 4337

Simo küsis (14. juuni 2009)
Tere,
Olen Jenkki ksülitoolitoodete (50% pastillid ja 100% ksülitooliga magustatud närimiskumm) igapäevane tarbija. Peale igat söögikorda ikka mitu pastilli või närimiskummi põske ja üritan neil lasta vähemalt 5 minutit mõjuda. Nii juba üle 1, 2 aastat. Tihti tarvitan neid pastille kommi asemel. Kuid kas liiga sage tarbimine teeb halba? Laksatiivsetest nähtustest on küll pakendil hoiatatud, kuid minul neid ei teki. Kui vahepeal olen närinud Orbitit vms, siis kõht hakkab valutama, juba 1-st nätsust. Ega neil Orbititel pole ka ju mõtet närida. On soovitatav 5-12 grammi ksülitooli päevas, kuid mina võin seda vahel ka rohkem ära tarvitada. Kas on mingi piir ka olemas?
Tänud vastamast!
S.
Terje Altosaar vastas (2009-07-01 08:26)
Tere Simo

Suuõõnes elutsevad bakterid ksülitooli ei omasta. Veelgi enam: ksülitool on võimeline tungima bakterirakkudesse ja pärssima nende kasvu ning paljunemist. Üha enam arste soovitab lastele ksülitool tooteid korvapõletike vastu.

Kuigi ksülitooli leidub ka looduslikes toiduainetes, on tema osakaal inimtoidus tegelikult väike. Ekstra selle polüalkoholi imendumissüsteeme meie organismis pole.

Kuna ksülitooli imendub seedekulglast aeglaselt, siis suurte koguste korral jõuab paratamatult osa polüalkoholi ka jämesoolde. Soole mikrofloora on aga hoopis teistsuguse koosseisuga kui suuõõne mikrofloora: talle on ksülitool nii energia- kui ka süsinikuallikas. Järelikult soodustab suur kogus ksülitooli soolestiku mikroorganismide kiiret paljunemist, millega kaasneb aktiivne käärimine, gaaside eraldumine, samuti muutused seedekulgla veerežiimis ning mitme ärritava ainevahetusprodukti eritumine, mis võivad põhjustada kõhulahtisust.


Seega ei soovita ksülitoolinätsu neile, kes kannatavad sagedase tugeva kõhulahtisuse all.
Ülisuurtes kogustes ksülitooli söömine võib lisaks kõhulahtisusele tekitada teisigi probleeme.

Ksülitool mõjutab mitme suus leiduva ensüümi aktiivsust. Nii häirub ksülitooli liia mõjul sülje amülaasi normaalne tase. Sülje ensüümid on aga esmased bioloogilised kaitsebarjäärid.
Ksülitool toimib suus bakteritele valikuliselt – ellu jäävad esialgu kaariest vähem soodustavad bakterid. Siin peitub aga oht: mikroobimaailmas on hästi tuntud tõde, et bakterid kohastuvad kiiresti kõikvõimalike, ka neile ebasoodsate keemiliste ühenditega. Arvatavasti pole ksülitoolgi mingi erand. Nii pole välistatud, et inimesed võivad tulevikus seista silmitsi ebameeldiva õega: osa kaariest tekitavaid baktereid on ksülitooli suhtes täiesti tundetud.

Hammastele on kasulik kasutada ksülitooli päevas 5-10 grammi. Soovituste kohaselt ksülitoolituotteita tuleks kasutada väikestes kogustes mitmeid kordi päevas, alati peale söömist või näksimist 5-10 minutit korraga.

Tubli. Olete õigel teel.

Tervitades
Terje Altosaar
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa