Küsimus nr 4301

Kadri küsis (13. mai 2009)
Olen pisul üle kahe aasta nii ülemisi kui ka alumisi breketeid kandnud. Kui ortodont soovis umbes aasta tagasi alumisest reast enne breketite paigaldamist ühte hammast eemaldada, palusin selle alles jätta ja ortodont ütles, et on võimalus ka ülemisi pisut ettepoole nihutada. Nüüd võeti ülemised breketid ära ja hambad on tõesti ettepoole.

Kuna mind see väga häirib, soovin nüüd alumisest reast ikkagi ühe hamba välja tõmmata lasta, et ülemise rea ilusti sirgeks saaks. Kas selleks on uuesti 2 aastat breketeid kanda või saab nüüd lihtsamalt/kiiremini?

PS. Plaanin sellest ka oma ortodondiga rääkida, aga sooviksin ka teist arvamust.

Ette tänades,
Kadri
Triin Jagomägi vastas (2009-05-14 10:18)
Kas te just kaks aastat peate uuesti breketeid kandma, aga 1-1,5 aastat läheb küll eemaldatava hamba vahe sulgemiseks. Hambaid ei saa paari kuuga suhteliselt kaugele nihutada. Ühe hamba eemaldamine tähendab umbes 5 mm tühimikku hambakaares. Hambakroonid võivad selle vahe üpris kiiresti ära maskeerida, aga arvestama peab ka sellega, et 2/3 hambast asub lõualuu sees ja hambajuure nihutamiseks läheb palju rohkem aega, kuna nihkumine toimub luukoes. Arvestama peab ka sellega, et me nihutame elus hambaid ja ei ole võimalik neid lihtsalt ühest kohast teise tõsta nii et kõik koed jääksid terveks. Hamba nihkumisel lõualuu sees toimuvad väga suured kudede muutused (ühelt poolt lammutatakse luud ja teisele poole moodustub uus luu) ja selleks kõigeks on aega vaja. See enam ei sõltu ortodondist vaid organismi füsioloogilistest protsessidest.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.