Küsimus nr 4273

Hiie küsis (1. mai 2009)
Tere,

Minu küsimus puudutab nn. ioonilisi hambaharju (engl. k. ionic toothbrush, nt. http://www.soladey.com), mis leiutati originaalselt Jaapanis ning mida olen juhtunud ka mujal maailmas ringi liikudes poodides nägema. Minu jaapani tuttavad on seda toodet kasutanud aastaid ning kiidavad seda väga. PubMed ja Medline andmebaasides ning internetis (nt. http://drtungs.com/learning/index.php/?lid=8) on päris mitmeid empiirilisi artikleid ja viiteid, mis demonstreerivad selliste hambaharjade suuremat tõhusust hambakatu eemaldamisel võrreldes tavaliste hambaharjadega.

Oleksin väga tänulik, kui kuuleksin meie eesti hambaarstide arvamust nende toodete kohta. Kas tegemist on tootega, mida tasuks proovida? Kas see toode on ohutu ka siis, kui mul on suus plomme ja muud metalli kroonide all?

Ette tänades!
Marek Vink vastas (2009-05-07 08:15)
Olen ka ise umbes 15 aastat tagasi osalenud lähedase põhimõttega töötava hambaharja tõhusust mõõtvas uuringus. Sel ajal oli veel hambaharja varres peidus väike patarei, mis tänaseks päevaks on asendatud loodussõbralikuma energiaallikaga.
Lühidalt tulemustest rääkides tuleb nentida, et hügieeni indekseid mõõtes saime ioniseerivat hambaharja kasutavatelt patsientidelt paremaid tulemusi, kuid erinevused samasugust ilma patareita hambaharja kasutavate patsientidega, polnud oluliselt halvemad. Ja uuringu lõppedes olid mõlemal grupil hügieeni indeksid paremad võrreldes algse tervisliku seisuga. Seega saime kokkuvõtteks nentida, et ainuüksi uuringus osalemise fakt parandas oluliselt suuhügieeni.

Arvan, et sarnane on lugu ka nende hambaharja turustavate veebilehtede 'empiiriliste' uuringutega. PubMedist tsekatud artiklitest ei saa teha järeldust, et iooniline hambahari oleks tõendatult tõhusam. Aga see polegi tähtis. Ka mulle endale meeldis sellest hambaharjast suhu jäänud teistsugune 'värske maitse'... Ja ka ainuüksi fakt, et inimene tahab oma hammaste ja igemete tervise eest paremini hoolt kanda, on tervitatav. Seepärast soovitan ka ioonhambaharja kasutamist.

Lõpetuseks rõhutan ainult üle, et igeme tervise koha pealt on kõige tähtsam hoolikas hammaste MEHHAANILINE puhastamine hambakatust. Hädavajalikud on ka abivahendid hammaste kontaktpindade puhastamiseks. Hambakaariese ennetamise koha pealt on kõige tähtsamad hammastele sõbralikud toitumisharjumused ning piisava fluoriidi-sisaldusega hambapasta tihe kasutamine.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn