Küsimus nr 4186

Rammo küsis (29. märts 2009)
Tere, mul on selline küsimus, et ma olen alles 19a. Kuid suu on juba nagu 60aastasel. Ehk siis on mul suus mõni täiesti lagunenud hammas, väga palju hambaauke, igeme probleemid, veritsus ja nüüd (27. 03. 09) läks mul ülemiste esihammaste kohal ka nö mokk paiste. Silmaga pole seda nagu näha, kuid see on selgelt tuntav.
Ma arvan, et see võib olla tingitud esihambast, mis on katki. See ajendaski mind sellest kirjutama, kuna arvan, et see on mäda paise mis võib ohtlikuks saada?? Kahjuks pole raha ka, et minna hambaarsti vastuvõtule ja saada hambaravi, kuna lõpetan hetkel kooli ja nagu nii mõjutab hetkene majandus olukord. Et oleksin väga tänulik igasuguse informatsiooni eest, mis aitaksid mul jälle ennast normaalsena tunda.
Lugesin ka KKK*st, et see võib olla pärilik?? Emal oli ka noorena olnud väga hull seis hammastega
Marek Vink vastas (2009-04-02 08:32)
Tegeleda tuleb haiguse põhjustega. Ehk siis lihtsustatult: hammastele sõbralikud toitumisharjumused ja adekvaatne suuhügieen hoiavad uute kahjustuste tekke ära. Pärilikkusest niipalju, et reeglina 'päritakse' ka kaariesenakkus ja ebatervislikud toitumisharjumused. Hambahaigused on ebatervislikust käitumisest tingitud haigused.

Suus juba leiduvate kahjustuste ravimiseks tuleb aga pöörduda hambaarsti poole. Ka selle ägedaks muutunud juurepõletikuga. On üsna imelik, et seda pole tehtud enne 19.a saamist, mil hambaravi eest oleks maksnud haigekassa. Täisealiseks saanuna on aga meie riigis kõik hambaravikulud oma vastutusel.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.