Küsimus nr 4183

ekuu küsis (27. märts 2009)
Tere!
Mis on tõhusamad, kas need kaped või siis traadid (pärast breketeid)?
Triin Jagomägi vastas (2009-04-02 08:31)
Retensiooniaparaatide valik sõltub patsiendi vanusest ja hambumusanomaaliast. Kui tegemist on kasvuperioodis ravitud hambumusanomaaliaga, siis saab kasutada ka ajutist retensiooniaparaati ehk retensiooniplaati. Täiskasvanute ravi puhul on suundumus sinnapoole, et kui eluaegset reteinerit ei kasuta, siis ei saa ka pikalt püsivat tulemust garanteerida kuna hambakaare arengus ja kujus toimuvad pidevalt muutused ja seda ka vanusest lähtuvalt ja isegi ortodontiliselt ravimata hambakaarte puhul.
Tänapäeval kasutatakse täiskasvanute ravi lõpetamisel hammaste taha kleebitud traati ja vahetult ravi lõpus ajutiselt läbipaistvat plastikust või silikoonist kapet. See kape on mõeldud ainult ajutiseks kandmiseks ja hambumuse kohanemiseks ilma aparaatideta olekuks. Retensiooniaparaadi valik sõltub kindlasti ka ravikäigust ja raviplaanist ning kõige pädevam retensiooniaparaadi valikul on teie raviarst.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.