Küsimus nr 4167

Monika küsis (22. märts 2009)
Tere!
Minul on olnud elu jooksul kaks traumat. Üks on olnud alalõualuumurd ja teine sarnaluumurd. Üleval on olnud kunagi breketid, sest hambad ei mahtunud ära. Eile käisin hambaarsti juures ja lasin soodapesu teha ning hambakivi eemaldada, kus selgus et kaks esimest hammast üleval natuke liiguvad. Olen väga mures, sest ei tea millele see küll võib viidata? Millised võivad olla oletava mure põhjused?
Timo Paberit vastas (2009-03-25 09:19)
Tere!

Küsimusest ei selgu, kuna need traumad toimusid. Trauma võib põhimõtteliselt liikuvust põhjustada küll. Seda juhul, kui on tekkinud traumajärgne juureresorbtsioon ehk juurte lühenemine. Resorbtsiooni võib põhjustada ka breketravi. Kindlasti oleks mõistlik teostada röntgendiagnostika - st panoraamröntgenülesvõte hammastest ning võrrelda seda enne ortodontilist ravi tehtud ülesvõtete või traumajärgsete ülesvõtetega - juhul, kui need tehti. Nii on võimalik hinnata, kas liikuvus on seotud resorbtsiooniga.
Kui hammaste liikuvus ei ole väga ulatuslik, loodan, et muretsemiseks ei ole põhjust. Üks võimalus resorbtsiooni peatamiseks on hambaid lahastada - nt peene retainer-traadiga, mis kleebitakse hammaste sisepindadele, sidumaks neid kokku ning jaotamaks mälumisjõude ühtlasemalt. Enamasti kasutatakse sedatüüpi lahendust pärast breketravi, püsiva ravitulemuse huvides. Täpsemalt saab Teie hammaste seisundile hinnangut anda vaid hambaarstikonsultatsiooni käigus ning koos diagnostlise materjaliga.

Timo Paberit Timo Paberit, hambaarst

1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus

Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.