Küsimus nr 4071

Marianne küsis (18. veebr 2009)
Tere!Olen 23-aastane ja kandnud ülemisi breketeid 2 ja pool aastat, alumisi u 2 a paigaldada lasin kuna ülemine rida oli paremale poole nihkes, alumises reas oli ruumipuudus ning üks silmahammas asetses teistest hammastest eespool. Ülemisel kaarel sai vasakult poolt eemaldatud üks hammas et siis sinna poole terve rida tõmmata. Nihutamine hakkas pihta, auk sai täis aga esihammaste vahe ikka sealsamas paremal pool, muutus võibolla 1mm. Peale seda sai vasakult kahe hamaba vahet lihvitud et saaks veel sinnapoole sikutada, see ei andnud ka oodatud tulemust. Sellest sikutamisest aga on see pool hambakaarest palju kitsamaks läinud nii et ei istu hästi alumisega kokku. Nüüd üritatakse kaart uuesti laiendada aga see ka nagu hästi ei mõika.
Alumisest reast tõmmati kihva kõrvalt ära üks esihammas, kihv veeti sinna asemele, ülejäänud hambad aga nihkusid ka paremale poole kus oli ruum tekkinud, nüüd ongi mul mõlema rea hambad ühtlaselt paremale nihkes. Arst on paar korda maininud et võiks ära võtta kuna tema arvates ilusad, mina aga ei ole veel oodatud tulemust näinud seega ei ole veel ära võetud. Ei taha küll viriseda, aga ausaltöeldes olen arsti juurest tulles ja peegliees siis seda pilti vaadates üsna nördinud-selle asemel et saada ilusasti keskel joondunud hambad olen nüüd saanud ühtlaselt 1/3 hamba võrra paremale nihkunud hambad. Kas seda saab kuidagi paremaks? Ei julge nagu otse öelda ka et asja mõte oli hambad keskele joondada. Kas nii võib üldse ravi lõpetada et keskjoon ei ole seal kus peaks? Olen väga murelik.
Triin Jagomägi vastas (2009-02-19 20:13)
Kõik sõltub teie omavahelisest kokkuleppest ravi alguses. Mõningate ravide puhul ei olegi võimalik keskjoont päris õigesse kohta nihutada, sest algselt on nihe juba nii suur, et nihutamiseks vajalikku ruumi ei ole kuskilt võtta. Kirjeldasite küll algseisu, aga sellejärgi on väga raske teile öelda, et kas paremaks veel saab. Reeglina on nii, et kui hambakaare nihe on sümmeetriline ja esihammaste vahel olev kaare keskjoon ei ole hamba pikitelgede suhtes viltu, siis visuaalselt ei tohiks see üldmuljet häirida. Kui esihammaste vaheline joon on aga viltu, siis paistab see silma.
Keskjoont saab nihutada senimaani, kui on kuskilt ruumi võtta mille arvel seda teha. Kui ruumi ei ole, siis on juba raske. Väikeseid korrektsioone saab teha hammaste lihvimise arvel, aga teie kirjast saan aru, et ka see protseduur on teostatud. Ehk saab parandada hambakaare sümmeetrilisust, et üks poole ei oleks sisse vajunud. Kindlasti soovitan teil oma raviarstiga arutada kõiki võimalusi, sest ainult tema teab kõige täpsemalt teie ravi kulgu ja millisest seisust te raviga alustasite.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa