Küsimus nr 3917

Kats küsis (17. nov 2008)
Käisime 5 a lapsega hügienisti juures, kes ütles et poleks paha kui Valgamaa laps sööks juurde fluori tablette, (müüakse neid Soomes) et hambad tugevamaks muutuks. Samas loen netist fluoori kahjustustes. Hambaarst ütles et ei pole vaja. Keda uskuda? Teine küsimus veel, et hügenist ütles et toidupoodides olevad hambapastad nagu B ja C pole head et kasutada tuleks hambapastasid mida põhiliselt müüakse apteekides. Kas hambapastal ja hambapastal on vahe?
Terje Altosaar vastas (2008-11-24 09:23)
Kaariese ennetamise meetmete hulka kuulub ka fluori manustamine, mida on juba mõnda aega edukalt tehtud Soomes. Eestis varieerub joogivee fluoriidisisaldus küllalt palju (0,02-5,0mgF/l). Kagu- ja Lõuna-Eestis võib hambaarsti soovitusel anda lapsele alates 6.-7. elukuust väikestes annustes fluori (tabletid 0,25mg/F). Fluori toime on kõige tõhusam just hammaste arengu perioodil.

Soovitan lugeda:
Fluor ja hambahaiguste profülaktika
Hambakaariese profülaktika

Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.