Küsimus nr 3884

Naine Tallinnast küsis (5. nov 2008)
Tere. Tallinna ortodontia keskusest saadeti mind kolme aasta eest Tartus dr. Voog´i juurde. Aasta jooksul külastasin 3 korda. Kahel korral tehti mõõtmist jms. Maksin ka sama asja eest 2 korda! Minumeelest olid need "mõõtjad" veel praktikandid! Kolmandal korral sain saatekirja tagasi Tallinna Ortotontia keskusesse! Ja seal öeldi, et koostame raviplaani ja tänase visiidi maksumus on… krooni. Ühesõnaga kõik need 5-6 korda mis ma olen käinud seda vahet … on tekitanud sellise lootusetu tunde, et ma ei saagi oma nägu korda! Lisaks saadeti vahepeal Tallinnasse liigeseid kontrollima… Nüüd 3 aastat hiljem olen end veidi kogunud ja üritaks uuesti. Minul ei ole tegu vaid valehambumisega. Mul on lõualuu täiesti viltu ja parempoolne liiges on kutu-piilu. Niipalju sain Tartus teada :) Olen 29a.
Millest peaksin alustama ja kelle juurde minema. Ma tõesti EI VIITSI jälle 2 aastat nagu loll ringi joosta ja maksta- ei millegi eest. Mulle on see niigi väga valus teema…

Ette tänades!
Triin Jagomägi vastas (2008-11-07 13:44)
Nagu ma teie kirjast aru saan, siis ka teie ise konstateerite fakti, et teie puhul on tegu päris raske probleemiga. Ehk oli väga hea, et ilma uuringuteta raviga ei alustatud, sest hiljem oleks juba väga raske välja selgitada, et miks on lõualuu viltu. Ortodontilise ravi käigus muudetakse hambumust mõnikord suures ulatuses ja väga suurte anomaaliate korral on vaja isegi kirurgilise ravi kaasabi. Asümmeetria puhul tuleb alati proovida leida põhjus, sest see on ju päris suur kõrvalekalle normaalsest kasvust. On olemas situatsioone, mil viltuse lõualuu väljakujunemise aluseks on trauma ja selle tõttu on tugevasti kannatanud just liiges. Kui ortodont ei tea, mis seisus on liiges, siis ortodontiline ravi võib liigese seisundit veel palju halvemaks teha, aga suud on ju teil vaja ikka avada. Ka täiskasvanutel on haigusi, mille tõttu liigespea kasv võib toimuda kontrollimatult ja liigest mõjutavad ka mõningad suhteliselt rasked kroonilised haigused. Kõik need olukorrad tuleb enne ravi välistada, et ei tekiks probleeme ortodontilise ravi käigus.
Kõige lihtsam on teil uuesti pöörduda sama arsti poole, kes teile juba raviplaani tegi ja asjad uuesti temaga läbi arutada. Kuna kolm aastat on juba möödas, siis mõningaid diagnostilisi uuringuid peab kindlasti kordama ja iga uuring maksab ning mitte kuskil ei tehta uuringuid tasuta. Kui pöördute uue ortodondi poole, siis kindlasti vajab tema ka raviplaani koostamiseks teatud uuringuid ja ehk rohkem, kui teie eelmine ortodont. Maksnud olete te kindlasti arsti visiidi ja tööaja eest, sest teiega ju tegeleti, uuriti, tehti analüüse ja kõik selleks, et leida teie probleemi algne põhjus. Lihtsalt hammaste ritta ajamine ei lahenda ju probleemi liigesega ja ka te ise kindlasti ei taha, et liigese olukord hullemaks läheks.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.