Küsimus nr 3603

Kylli küsis (9. mai 2008)
Tere! Mul on piinlik oma murest rääkida aga olen lapsest saati öösiti hambaid krigistanud ega ma seda ise ei teadnud aga õde pahandas minuga hommikuti, et mida ma nii nõmedalt neid hambaid krigistan. Vanemad ei pööranud tol ajal mingit tähelepanu minu hammaste krigistamisele. Pikapeale jäi see krigistamine ära aga nüüd, kus olen 26 aastane ütleb elukaaslane, et ma ikka vahel krigistan hambaid. Nüüd märkasin ka, et minu esihammastes on õrnad mõrad ning nii ülemised kui ka alumised 2 esihammast on otstest siledad (emaili nagu poleks hammaste otstes või kuidas öelda kulunud). Mida ma teha saaks, et enam ei krigistaks hambaid ning mida ma teha saan nede esihammastega mis on veidi otstest siledaks kulunud?
Täna
Ivo Ost vastas (2008-05-15 10:23)
Hammaste öine krigistamine e. bruksism on suhteliselt levinud nähtus, mõningate andmete järgi krigistab hambaid kuni 20% elanikkonnast.
Suurt teha midagi selle asja vastu ilmselt ei õnnestu, sest ei ole teada krigistamise täpset põhjust, vahest on asi seotud stressiga, väsimusega jms. Mõningatel juhtudel on täheldautud hammaste krigistamist ka valehambumuse ja muude ortodontiliste probleemide puhul.
Hammaste kaitsmiseks on võimalik põhimõtteliselt teha öökape, selle siis magamiseks suhu panna, kui siis krigistamine toimub, ei kuluta see hambnaid vaid kulutab seda kapet.
Ivo Ost Ivo Ost, hambaarst

Töökoht: Stomms OÜ, Punane 14A-312. Erialased huvid: implantoloogia, proteesimine, kirurgia, ravi.

Seotud asutustega:
· Lumi Dental (Postimaja Hambakliinik) Narva mnt 1, Tallinn
· Stomms OÜ Punane 14A, kab. 312 (3. korrus), Tallinn