Küsimus nr 3593

Ly küsis (6. mai 2008)
Tere!

Probleem on järgmine: 17 a noormees, sünnipäraselt puuduvad esihammaste kõrval olevad lõikehambad. Umbes 4 a tagasi tehti breketravi, et hiljem istutada puuduvate hammaste asemele implantaat.. Praeguseks on implatatsiooni arsti hinnang selline, et hammaste vahe on natuke liiga väike, et sinna tehisjuur panna (praegu kannab ajutist proteesi), vahet peaks breketitega veel laiendama kuid selleks tuleb tagantpoolt 1 hammas eemaldada; luu on ka nagu natuke õhuke. Soovitati breketitega hambad hoopiski uuesti kokku tõmmata, s.o. siis uuesti tagasi sinna kust alustati. Käisime ka hambaarsti vastuvõtul, kes esialgse breketravi läbi viis - tema soovitus on: metallokeraamiline sild, mis kinnituks silmahammastele (need tuleks siis lihvida). Samas jäi tema jutust mulje, et kui hambad nii eestpoolt kui tagant katta portselaniga, jääb igeme äärde ikkagi koht, kust võib toit hamba vahele sattuda ja selle eemaldamiseks kasutatakse mingisugust harja või süstalt loputamiseks. MIs oleks mõistlik lahendus?? Internetist lugesin ka Maryland silla kohta, mille puhul ei tuleks kõrvalhambaid lihvida...
Kirsten Nigul vastas (2008-05-12 08:15)
Puuduvate esihammaste puhul kasutame nii nende asendamist kui vahede sulgemist.
Vahede sulgemine on sobilik olukorras, kus puudub piisav ruum ja luu hammaste asendamiseks. Vahede sulgemiseks kasutatakse kahe kaare breketravi.
Juhul, kui piisav ruum on olemas, kasutame hammaste asendamist. Tänapäevaste ravivõimaluste juures on selleks parim lahendus implantaat - kahe oma hamba vahele lõualuu sisse asetatakse tehisjuur ja selle peale kroon. Oma hambad jäävad terveteks ja edaspidine puhastamine on lihtsam.
Hambaid on võimalik asendada ka sillaga, aga see lahendus eeldab kõrvalhammaste lihvimist, nendele kroonide asetamist ja puuduva hamba asendamist vahelüliga. Tänapäevaste ravivõimalust juures on suund maksimaalselt säilitada oma hamba kudesid ja silla tegemine sellises situatsiooni peaks olema väga läbikaalutud otsus, kui mingid muud variandid tõesti kõne alla ei tule. Maryland silla puhul lihvitakse ainult külgnevate hammaste tagumisi pindasid. Sellevõrra on kogu konstruktsioon nõrgem ja vähem vastupidavam, pigem on tegemist poolajutise lahendusega.
Kokkuvõtvalt võib öelda, et kaasaegne ravi antud situatsioonis on vahede sulgemine või piisava ruumi loomine ja implantaatide asetamine. Sild on näidustatud väga spetsiifilistel üksikjuhtudel - alalõug on liiga ees, seetõttu ei ole võimalik ülakaarel vahesid sulgeda, kuna alumised esihambad jääksid ülemistest ettepoole ja ülalõug on liiga kitsas ja pisike implantaatide asetamiseks.
Kirsten Nigul Kirsten Nigul, ortodont

Töötab Kliinik 32-s ortodondina. Lõpetanud 1998.a Tartu Ülikooli. 2004. a sooritasin erialal eksami The Royal College of Surgeons of Edinburghi juures. Ta on Eesti Ortodontide Seltsi koolitusjuht, Euroopa Ortodontide Seltsi liige.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn