Küsimus nr 3567

Marja- Liisa küsis (24. apr 2008)
Tere. Tekkis selline probleem ortodontia valdkonnas, et ei oska enam oma peaga ühtki otsust vastu võtta ja konsultatsioon arstiga ei kandnud ka just vilja. Nimelt on hambad piisavalt puseriti ja kuna üks hammas juhtus all nii ära lagunema, et ainus mõistlik lahendus on too välja tõmmata (mis saab homme tehtud) siis tekkis plaan kõrges eas (24) breketitega kaks probleemi korraga lahendada. Nõutus aga tekib süsteemi valimise valdkonnas. Nimelt olles lugenud Damon breketitest tundusid nood justkui väga heade asjadena. Ortodondi vastuvõtul üritasin juttu siis viia selle süsteemi peale. Vastuseks sain aga kiire info, et need läheksid maksma üle 10 000.- ühele kaarele ja sellega ka jutt lõppes. Aga kuna olen siin portaalis lugenud inimeste postitusi, kes on saanud Damon breketid 2 kuud tagasi suhu 6900-8000 krooniga tekkis kerge tõrge neid kohe siiski nõudma hakata. (Arsti reaktsioon oli nagu ma oleks soovinud mingit iluasja osta aga artiklite põhjal on ju siiski tegu erineva ravi meetodiga mis peaks kiirem ja valutum olema). Damon süsteemi headusest ega vigadest ei kuulnud ma aga sõnagi (kui hinnaklass välja arvata).
Enda meelest oleks see (jutu järgi) kergemate jõududega hammaste liigutamine isegi möödapääsmatu, kuna üht kaart ei soovitata eraldi rivvi ajada. Seega tuleks breketid panna ka üles, kus mul on aga nooruses rattalt kukkudes üks esihammas murdunud ja nüüd krooniga kaetud. Selle juure alla on tekkinud aga põletik, mis tuleb küll esimesel võimaluses välja ravida aga selelgi poolest ei pea ma oma mõistusega sellisele hambale suure koormuse korraga peale lahmimist mõistlikuks.
Lisaks huvitaks mind ka spetsialisti arvamus sellele probleemile enda mõeldud lahenduste suhtes.
Kas oleks võimalik lasta Damon breketid endale suhu panna mõnes teises linnas (sest Tallinnas olemisega tundub igale breketi hinnale lisanduvat 100.- millest 28 hamba peale saaks juba suhteliselt suure summa kokku) ja siis hljem neid mõne Tallinna ortodoni juures nö. teenindamas käija.
Kas kahel hambakaarel on võimalik kasutada erinevaid süsteeme (et siis üles panna damonid millega loodaks oma portselan hammast säästa)
Kas tavalistemetall breketitega saab ka hamba kaart laiendada (see vast küll eba kirjeldus asjast aga siiski). See tundus üks Damon süsteemi revolutsioonilisi uusvõimalusi olema!?
Ja sooviks ka teada, kas Eesti ortodondid ei leia Damon süsteemi olema nii uuenduslik ja patsiendile lihtsam taluda, et sellest (minuga sarnaselt) vasika vaimustusse sattuda? Kas ravi ajad on või ei ole lühenud (seda saab vast ainult ennustatavate aegadega kirjeldada).
Ja lisaks siis ka selline küsimus, et kas on võimalik, et Tallinnas pannaksegi Damonid suhu 2000- 3000 krooni kallimalt või on miski sedaus ja inflatsioon viimase kahe kuuga selle hinna nii lakke ajanud?

Vabandan essee kujulise küsimuse eest ja tänan ette lootes pisutki selgemat infot selles valdkonnas saada.
Triin Jagomägi vastas (2008-04-29 08:09)
Erinevad arstid kasutavad oma igapäevatöös erinevaid breketsüsteeme. Eelistatakse seda süsteemi, mille alal on ortodont ennast kõige rohkem koolitanud. Eestis töötab väga palju ortodonte, kes kasutavad oma igapäevatöös Damoni süsteemi. Igal raviasutusel on õigus kehtestada oma hinnakiri ja vastavalt sellele kujuneb ka breketsüsteemi maksumus ja erinevates asutustes on see kindlasti erinev ja erinev võib ravi maksumus olla ka erinevates Eesti piirkondades.
Teises kliinikus ja teise arsti poolt alustatud ravi, ei taheta eriti teistes kohtades jätkata, sest see on ka arusaadav, kuna raviplaan on koostatud ühe arsti poolt ja teine arst võib-olla sooviks teha hoopis teistsugust raviplaani.
Kuna Damoni süsteemi aktiveerimiste või kordusvisiitide intervallid on 8-10 nädala tagant, siis raviasutuse külastus toimub umbes kord kahe kuu jooksul ja kui te tahate raviga alustada mõnes muus Eesti paigas, siis ei tohiks kord kahe kuu jooksu raviasutuse külastamine eriti raskusi tekitada. Kindlasti võiks ravi läbi viia sama arst, kellega te ravi alustate.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa