Küsimus nr 3550

Paul küsis (16. apr 2008)
Tere,

Mure järgmine: nädalavahetusel tungiti kallale ja löödi rusikaga vastu vahtimist. Seoses sellega sai kannatada üks lõikehammastest + alahuulel saadeti kiirabi poolt korda õmblustööd.

Hetkel on hammas aga nii tundlik, et kui hamba ots puutub kokku millegagi vägagi õrnalt, siis on tappev valu. Just nagu oleks hambaauk ja keegi torgiks seda.

Käisin ka hambaarsti juures, käisin ka röntgenis ja tehti mitu pilti kahes erinevas hambapolikliinikus, kuid kirurgi ennast kohal polnud. Enesele usaldatud hambaarsti väitel juur kahjustada ei olnud saanud (vist) ja seda arvas ka Ta kolleeg, ent siiski hamba ümbert on ige väga hell ja valutab (süüa ei saa). St arvas, et on lootust, et jääb alles. Asi juhtus juba laupäeval (13. aprill) ja hammas värvi vahetama pole hakanud.

Kui tõenäoline on, et jääb hambast ilma? Hammas liikuvat hästi õrnalt, ise sellest aru ei saa, aga hambaarst nii ütles. Ostsin ka miskit Oral B suuloputusevahendit, kui endiselt on valud.

Ibumax viib need küll ära, ent siiski.

Hirm hamba kaotamise eest, noor ka - 20 alles.
Marek Vink vastas (2008-04-22 14:53)
Tõenäoliselt on tegemist põrutuse ja võib-olla lisaks ka hambasombu seina murdumisega. Hambaarst võiks sellisel juhul hamba ajutiselt suus õiges asendis lahastada ja tõenäoliselt tuleks hammast veidi ka lühendada, et see vastaslõualuu hammastega valusalt kokku ei puutuks.

Ja paari kuu pärast peaks kontrollima trauma osaks saanud hamba vitaalsust. Kui hambanärv on siis surnud, tuleb läbi viia juureraviprotseduur enne, kui hammas on värvi muutnud.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn