Küsimus nr 3483

Reesi küsis (14. märts 2008)
Mida teha kui tugitraat esihammaste taga (mis pandud peale breketeid u 6-7 a tagasi) tuli ära? Kas on oht et hambad liiguvad oma kohtadele tagasi kus nad eelnevalt olid? Kas pannakse siis arvatavasti uuesti traat? Hambaarstile saan alles 2 kuu pärast, varem keegi mulle aega ei tahtnud miskipärast anda.... Kas mul on õigus kuidagi ka kiiremas korras saada aega? Selline mure siis...
Triin Jagomägi vastas (2008-03-19 11:58)
Oma ortodondi juurde peaksite sellise probleemiga vastuvõtule pääsema esmaabi korras. Nii tuleks ka registratuurist aega küsida s.o esmaabivisiidiks. Teid ravinud ortodont peaks teid vastu võtma enne 2 kuu möödumist. Juhul kui pöördute mujale, siis seal te olete esmakordne patsient ja teid teenindatakse vastavalt graafikule, kuidas esmakordseid patsiente vastu võetakse.
Kui reteiner on hammaste tagant ära tulnud, siis ei pruugi hambad püsida. Kõik sõltub ka algsest hambumusest. Osadel patsientidel ei juhtu midagi, aga hambakaarte arengust lähtuvalt vanuse lisandumisel ruumipuudus alakaares süveneb.
Kuna reteiner on juba pikalt olnud, siis võib esialgu ka lihtsalt hambumust jälgida ja esimeste kahtluste puhul, et hambad võivad hakata nihkuma võib reteineri tagasi kleepida. Igaljuhul peaksite konsulteerima teid ravinud ortodondiga, sest tema teab millisest seisust raviga alustati ja kuidas retensioon on planeeritud.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.