Küsimus nr 3443

Mihkel küsis (2. märts 2008)
Tere!
Kasutan küll keelekaabitsat, pesen kaks korda päevas hambaid, õhtuti Biotene hambapastaga, mis on just spetsiaalselt kuivale suule mõeldud, kuid ikka mul suu haiseb. Ei kasuta kloorheksidiini sisaldavat suuvett, sest see teeb hambad kollaseks, aga äkki saab ka nii, et vedelik ei puutu hambaid? Ei pea vajalikuks hambaniiti kasutada, sest pesen hambaid korralikult, ning kuna mul on breketid, siis kasutan neid väikeseid harjakesi ka.

Äkki ma ei puhasta keelekaabitsaga korralikult? Ma ei saa väga kurku seda kaabitsat ajada. Mitte sellepärast, et okserefleks tuleb, vaid sellepärast, et ei mahu lihtsalt kuidagi. Olen tähele pannud, et keele tagaosas on mul suured punnimoodi asjakesed. Ehk need haisevadki?

Üldiselt olen hakanud arvama, et asi pole mu suu puhtuses, vaid selles, et mul on krooniline nohu. Aastaringselt nohu. Mitte ränk nohu, aga nina on ikkagi kinni vahel ning kui külmemasse kohta lähed, näiteks talvel välja, siis hakkab nina väga tilkuma. Ehk peaks kortikosteroide kasutama? Lugesin kuskilt, et sellega pidavat ravitama sellist tüüpi nohu.

Äkki oskate mind aidata? Olen tõsiselt hädas! Ma ei saa enam oma tüdrukuga kõrvutigi istuda, kui ta juba tunneb seda haisu, rääkimata musi tegemisest või suudlemisest.

Mihkel
Terje Altosaar vastas (2008-03-06 09:58)
Tere Mihkel

Põhjuseid võib olla mitmeid.
1. Hammaste pesemisel tuleb ka hammaste vahed puhastada. Pesemise eesmärk on eemaldada hammastelt bakteri mass. Hambahari aga ei mahu hammaste vahele ja seega vahedest bakterid ei eemaldu. Samas võib olla ka igemepõletik. Soovitan konsulteerida oma hambaarstiga
2. Ebameeldiv hingeõhk võib olla tingitud ka kurgu, nina probleemidest. Soovitan konsulteerida nina kõrva kurgu arstiga.
3. Soovitan ka kontrollida perearsti juures Helikobakter pylori olemasolu. Helicobacter pylori on mikroaerofiilne bakter, kes elab vähese hapnikuga keskkonnas – kaitstult mao limaskesta limakihis. Nii tekib helikobakteri toimel mitmesuguste põletikuvahendajate osavõtul maolimaskestapõletik, mis loob soodsa pinna teiste sagedaste maohaiguste kujunemiseks.
Bakteriaalse põletikuga aitavad toime tulla nakkuse leviku pidurdamine ning antibakteriaalne ravi helikobakterist põhjustatud maolimaskestapõletik kaksteistsõrmiku- ja maohaavandi tekke eelduseks.

Jõudu.
Terje Altosaar
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa