Küsimus nr 3434

Pille küsis (28. veebr 2008)
Ortodont rääkis riskidest, et hamba juured võivad kärbuda ja peale breketite kandmist võivad jääda hammastele heledad laigud. Ja peale breketeid pannakse esihammaste taha traat , kui kauaks see peab jääma? Ja kui suure tõenäosusega juured võivad kärbuda ? Kas riskid olenevad suuhügieenist?
Triin Jagomägi vastas (2008-03-04 08:34)
Juureresorbtsiooni risk on tänapäevaste breketsüsteemide juures suhteliselt väike. Trauma saanud hammaste ja pikka aega (3-4 aastat) kestva ravi puhul on resorbtsioonioht tunduvalt suurem. Väga ulatuslikku hambajuure resorbtsiooni juhtub aga tõesti väga harva.
Valged laigud hammastel, on patsiendi enda teha. Need tekivad sellisel juhul kui hambakatt koguneb ümber breketite ja hambaid ei puhastata korralikult.
Reteineri kinnitamise aeg hammaste taha sõltub kindlasti teie hambumusest. Osadel juhtudel on reteiner soovitatud kogu eluks, sest muidu ei saa tagada et tulemus püsib, aga nii ei pruugi olla teie puhul, sellele küsimusele peaksite täpsema vastuse saama oma raviarstilt.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.