Küsimus nr 3417

Helen küsis (24. veebr 2008)
Olen 25a ja breketeid kandnud pool aastat! Mul alalõug liiga taga ja alguses soovitati lõualuude oppi milest ma kahjuks hirmu tõttu loobusin ja läksin ainult breketravi teed! Mul keraamilised breketid ees ja taga tavalised.Alguses millegipärast ortotont hakkas hambaid ykshaaval tahapoole sikutama aga miskipärast loobus :( olin ka väga jube oma harali hammastega:( Nyyd aga paigaldas ylemisse lõualuusse selised väiksed kruvi moodi nupud mille abil siis pidi saama hamba ylemist kaart korraga taha sikutada! Kruvide(nuppude) kohad aga läksid hirmus paiste ja tegid mulle suured punnis põsed vaatamata kohutavatele peavaludele ja lõualuu valudele tekkis ka tugev silmapõletik! Kirjutati ka antibiootikumide ravi aga siiani pole see aidanud:( peavalud ja palavik on kadunud aga silmapõletik ja parempoolne põsk ikka paistes:( Mida sellise asja puhul ette saaks võtta? äkki peaks laskma kruvid eemaldada? Need maksid jällegi väga palju(4500-) ja kui eemaldada siis kuidas ma lõppude lõpuks oma hambad siis ritta saaksin? kas on veel mingeid võimalusi ja ma ei saa aru miks arst ykshaaval sikutamisest loobus:( oleksin selle enne välja kannatanud kui nyyd need paistes põsed ja silmapõletik:( Ja ahjuks mitte kusagilt ei leia infot netist ka nende kruvikeste kohta kas see on mingi uus systeem?
i
Triin Jagomägi vastas (2008-02-27 09:57)
Viimaste aastatel kasutatakse ortodontia palju ankurdusimplantaate. Kui hambaid on vaja suures osas taha viia, siis ei ole see alati võimalik tavasüsteemidega, kuna kuskilt peab tulema jõud hammaste nihutamiseks. Tavasüsteemi puhul tuleb see jõud tagumistest hammastest, mis omakorda aga hakkavad nihkuma ettepoole. Suure hambumusanomaalia puhul on vaja hammaste nihutamiseks või ka tagumiste hammaste paigal hoidmiseks lisajõudu. Selleks keeratakse lõualuusse väikesed minikruvid, mille suhtes ja mille abil siis hambaid nihutatakse. See süsteem on maailmas väga laialt levinud. Mõned patsiendid ei pruugi implantaati omaks võtta või tekib väike põletik. Kindlasti peaksite sellest on ortodondiga rääkima, sest tema teab teie ravi kulgu ja plaani. Internetist leiate sellekohast infot, kui kasutate otsingumootoris termineid: orthodontic implants, miniscrew
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.