Küsimus nr 3364

Liina küsis (30. jaan 2008)
Tere,
Olen 29-aastane ja hambad terved st pole kordagi ravtud vms. Probleem aga esteetiline - esihammastel suur vahe. Kas laminaadid aitaksid sellisel juhul? Lugesin, et nende abil saab muuta hammaste kuju ja värvust. Värvust muuta poleks vaja, aga kas on võimalik siis nende abil hambavahe nö ära täita? Kui jah, siis mis selline teenus maksma läheks. Kui ei, siis kas on üldse mingisugust võimalust sellist viga parandada?
Aitäh!
Anneli Teesalu vastas (2008-02-06 11:08)
Vahe ülemiste esihammaste vahel ehk diasteem on reeglina põhjustatud huulekida liiga madalast kinnitusest või on pärilikku laadi. Tavaliselt lahendatakse probleem juba lapseeas huulekida lõikuse teel kus kirurgilisel teel vabastastatakse koed liigsest pingest.
Täiskasvanu eas aga kahjuks huulekida lõikus enam ei aita. Nüüd on võimalus esteetilist olukorda muuta kas ortodontilisel teel, see tähendaks breketitega hammaste kokku nihutamist, või siis tõepoolest laminaatide ehk portselankatetega hammaste kuju muuta.
Siin on valik patsiendi poolne. Breketravi on muidugi aega nõudev protsess kuid terve hambakude jääb kahjustamata. Laminaatide paigaldamiseks on vaja hambaid olulisel määral lihvida, see tähendab terve hambakoe kaotust et paigaldada proteetiline kate.
Soovitan pöörduda hambaarsti konsultatsioonile et hinnata hammaste praegust suurust ja kuju ning diasteemi laiust. Spetsialist oskab kindlasti hinnata kas laminaatide paigaldamine muudaks olukorra paremaks, et vahet täita tuleb laminaadid teha laiemad kui on hambad praegu. Ja kas selline tulemus oleks üldse estetiliselt rahuldav.
Ühe täiskeraamilise ehk portselanist laminaadi hind meie kliinikus on 4000 EEK-i.
Ortodontilist ravi meie kliinikus ei teostata.

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.