Küsimus nr 3301

Hellekas küsis (9. dets 2007)
Tere! Kuu aega tagasi (12. nov) tõmmati mul Tallinna Hambapolikliinikus välja alumine 7. hammas (tarkusehamba kõrval), kuna hambast tuli välja täidis ja leiti, et sellele järelejäänud osale ei saa enam midagi peale teha. Arst kirjutas ka välja metronidazoli. Mõne päeva pärast paistetus suurenes ja valu tundus olevat kõikjal: kõrval tarkusehambas, kohati ka üleval olevates hammastes ja isegi all 5. hambas (6. hammas eemaldatud juba aastad tagasi). Läksin tagasi, kirurg puhastas haava, pani sinna dreeni, kirjutas lisaks veel doxycyclinumi. Järgmisel päeval võttis dreeni ära, pani mingit rohtu ja käskis kolme päeva pärast tagasi tulla.
Vahepeal läks enesetunne väga pahaks, muna tuli tagasi ja läksin jälle polikliinikusse. Kuna seda arsti, kelle juures olin juba 3 korda käinud, tööl ei olnud, siis saadeti teise kirurgi juurde. Enne seda olin omaalgatuslikult lasknud teha ka panoraampildi. Kirurg leidis haavast luukillu. Soovitas otsida ka raviarsti, et konsulteerida ülemiste hammaste osas. Olukord läks natuke paremaks.
Vahepeal leidsin ühest erahambaravist raviarsti, kes pildilt vaadates leidis põletikukolde tarkusehamba alt ning eemaldas ka 8. hamba. Kuna varem hamba äratõmbamise koht ikka veel oli poollahti ning igeme ja põse vahe täis, siis avas ta uuesti vana haava ja on nüüd kahel korral seda puhastanud. Tundub, et asi ei ole veel lõppenud. Usaldan praegust arsti. Ainuüksi mõte pöörasele valule selle sodi urgitsemise ajal (vaatamata süstile) paneb mind küsima, kas laserravi kiirendaks paranemist. Kas seda üldse tehakse sellises olukorras? On see normaalne, et asi nii pikaks on veninud? Kas tegu on nõrgas organismis või nii hakkabki mingi kasvajalik protsess?
Aitäh ärakuulamise eest!
Marek Vink vastas (2007-12-12 08:06)
Kuna tegemist on aastaid väldanud krooniliste põletike ägenemiste ja tüsistumistega, siis võib pidada suhteliselt tavapäraseks, et toibumine-paranemine rohkem aega nõuab. Haigusest paranemise puhul on tähtis, et kõrvaldataks haiguse põhjused. Veel parem oleks, kui suudetaks kroonilise põletiku väljakujunemist ennetada. Selleks oleks pidanud nende kroonilise põletikuga hammastega tegelema juba aastaid tagasi..
Laserteraapia (biostimulatsioon) tõstaks rakkude ainevahetuse kiirust ning aitaks sellega kaasa haava kiiremale paranemisele.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn