Küsimus nr 3221

Aivar küsis (1. nov 2007)
Tervist!

Kui suureks teemaks on reaalselt elavhõbedat sisaldavate plommide panemine ja eemaldamine? On ju elavhõbe äärmiselt mürgine aine, mis samal ajal omab ka ebameeldivat omadust lihtsalt ladestuda organismi. Kas Eestis kasutatakse elavhõbeda sisaldusega plomme? Kui ohtlik on sellise plommi eemaldamine?
Marek Vink vastas (2007-11-08 09:19)
Amalgaami (hõbeda ja elavahõbeda külmsulami) kasutamine hambaaugu täidsmaterjalina näitab pidevat kahanemistendentsi. Usun, et tänasel päeval ei kasuta seda enam valdav enamus hambaarste. Seda küll pigem vähese nõudluse tõttu, mis on tingitud metallivärvi täidismaterjali mitteesteetilisest väljanägemisest. Põhjus, miks osades riikides on amlgaamtäidised keelatud, peitub keskkonnariskides. Seepärast nõutakse, et hambaraviseadmete imusüsteemil oleksid enne kanalisatsiooni amalgaamiseparaatorid. Ja see separaatori sisu tuleb toimetada probleemsete jäätmete vastuvõttu.

Teaduslike uurimustega ei ole tõestatud amlgaamtäidistest võimalikult vabaneva elavhõbeda põhjustatud haigestumist. Näiteks kala süües satub organismi kordades suuremad kogused elavhõbedat, kui hambatäidisest seda tasahaaval vabaneb. Samas on teada, et elavhõbedale allergiline on üks inimene tuhandest. Nendel on amalgaami kasutamine kindlasti vastunäidustatud. Põhjamaades ei soovitatata amalgaamtäidiseid panna last ootavatele emadele. Kõige ohtlikum ongi amalgaamtäidise eemaldamise protseduur, mil elavhõbe võib aurustuda ja seda sisse hingatakse. Tõhus imusüsteem peaks selle ohu minimeerima.




Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn