Küsimus nr 3220

Ingra küsis (1. nov 2007)
Tervist, mul on diagnoositud parodontiit.

Tean, et tavaline hambahari tuleb vahetada elektrilise vastu, igemeid tasuks määrida astelpajuõliga, vajadusel läbida antibiootikumikuur. Minu küsimus puudutab aga eelkõige hambapastat.

Olen aru saanud, et igemeraviks sobivad pastad on Parodontax ja Biotene. Aga kumba siis ikkagi kasutada? Kas Biotene´i, mis suurendab süljeeritust (kusjuures ma ei ütleks, et minu puhul on tegemist kuiva suu efektiga) ja aitab nii vältida hambakivi teket, või Parodontaxit, mis ongi spetsiaalselt igemete raviks mõeldud ja 100% looduslik?

Ja siis veel elektriline hambahari - kas eelistama peaks vibreerivat (olen kuulnud, et harja vibratsioon lagundab hambakivi?) või ikkagi edasi-tagasi pöörlevat otsikut?

Ette tänades,
Ingra
Timo Paberit vastas (2007-11-14 09:41)
Parodontiidi puhul ei ravi haiguse põhjust ükski pasta, õli, vibreeriv hari jne.. Pigem oleks vajalik sellise diagnoosi puhul hinnata haiguse ulatust, st. mõõta igemeteskute sügavust, kontrollida hambakivi olemasolu, igemete veritsust jne. Määrata täpsustatud diagnoos. Seejärel võib olla vajalik personaalse suuhügieeniprogrammi koostamine, mille käigus määratakse, milliseid abivahendeid ning millise tehnikaga tuleks kasutada. Mehhaaniline puhastus on võtmesõna, st. kõiki hambapindu ja ka hambavahesid tuleks regulaarselt mehhaaniliselt puhastada. Kuidas seda teha, annab personaalset nõu hambaarst või suuhügienist. Kui hammaste pindu ja hambavahesid regulaarselt puhastada, on võimalik vältida ladestuste teket hammastele ning seega vähendada igemehaigusi tekitavate mikroobide hulka suus. Ei tohi unustada ,et parodontiit on põletiku tekkega seotud haigus, mille põhjustavad hambakatu ja ladestustel(hambakivil) pesitsevad mikroobid. Kliiniline ravi omab mõtet vaid sel juhul, kui põhjusi on püütud kõrvaldada. Kliiniline ravi seisneb hambakivi ja ladestuste eemaldamises ning vajadusel ka kirurgilises eemaldamises. Selle eesmärgiks on lisaks ladestuste eemaldamisele ka tingimuste loomine, mis võimaldaks probleemide kordumist vältida (igemetaskute kirurgiline korrigeerimine).
Timo Paberit Timo Paberit, hambaarst

1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus

Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.